Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 30-04-2001

Politiebericht Utrecht: Utrecht stad, 08.30 uur
VRIJmarkt kent tot nu toe een vrij rustig verloop

UTRECHT In totaal 350 politiemensen houden gedurende drie dagen ( 28 april tot 30 april ) toezicht in het VRIJ-marktgebied. De sfeer tot nu toe is goed en gezellig. Het optreden van de politie is vooral pro-actief; gericht op het aanspreken van mensen bij afwijkend gedrag. Uiteraard wordt er reactief opgetreden als niet wordt voldaan aan de aanwijzingen van de politie.

Zaterdagmiddag 28 april kwam er een melding dat een man op de Waterstraat iedereen bedreigde die daar een plekje bezet wilde houden. Hierop werd de 34-jarige Utrechter aangehouden, maar meteen daarop stroomde de straat vol met mensen die een plaatsje vrij gingen houden. De Utrechter zit nog vast voor bedreiging en is overgedragen aan de Vreemdelingendienst.

Zondagmorgen 29 april moest de politie enkele malen vlak voor het startsein van de VRIJ-markt mensen aanspreken op het te vroeg uitstallen van hun spullen, het volledig vrijhouden van aanrijroutes voor de hulpdiensten en het te breed uitstallen van hun goederen. Dit alles verliep in goed overleg en zonder verdere problemen.

Rond tien over twaalf maandagnacht 30 april werd een 17-jarige inwoner van Nieuwegein met een mes gestoken op Jacobskerkhof. De Nieuwegeiner merkte dat hij gerold werd en ging achter de verdachte aan. Bij de schermutseling werd hij door de verdachte met een mes gestoken. Een 20-jarige vriend van het slachtoffer ook uit Nieuwegein raakte hierbij licht gewond. Ondanks de drukte kon de politie met hulp van de bereden brigade de straat snel afzetten en nieuwsgierigen op afstand houden. De GG&GD kon beide slachtoffers eerste hulp verlenen en werden daarna vervoerd naar het Antonius ziekenhuis. De politie heeft onmiddellijk een zoekactie naar de verdachte ingesteld, maar kon deze in de mensenmassa helaas niet meer traceren.

De politie hoopt door getuigenverklaringen alsnog de identiteit van de verdachte te kunnen achterhalen.

Vanaf zondagmiddag 29 april drie uur tot maandagnacht 30 april drie uur werden dertien aanhoudingen verricht ondermeer voor mishandeling van politiemensen, het wildplassen, het opgeven van een valse naam en zakkenrollerij.

Aangehouden voor ernstige mishandeling

UTRECHT De politie heeft twee inwoners van 18 jaar uit Utrecht in de vroege morgen van zondag 29 april aangehouden op verdenking van zware mishandeling in een horecagelegenheid aan de Drieharingstraat. Daarbij zou een 19-jarige Utrechter ondermeer met een glas in zijn gezicht gestoken zijn en diverse keren geslagen zijn. De Utrechter moest voor behandeling naar het ziekenhuis, maar heeft inmiddels aangifte gedaan.

Toen de politie na de melding arriveerde bij de horecagelegenheid bevond zich een groep van ongeveer 40 bezoekers op straat en was de sfeer gespannen. Met behulp van de portiers werden de twee verdachten getraceerd, waarop zij vervolgens werden aangehouden.

Echter dit ging niet zonder slag of stoot. Diverse omstanders bemoeiden zich met de aanhouding waardoor de politie zich genoodzaakt zag om met gebruikmaking van de korte wapenstok hen op afstand te houden en werden enkele korte charges uitgevoerd en ferme tikken uitgedeeld. Bovendien werden nog een 18-jarige en een 19-jarige Utrechter aangehouden wegens belemmering en niet voldoen aan de vordering zich te verwijderen.

De twee aangehouden 18-jarige Utrechters zitten voorlopig vast voor nader onderzoek en verhoor.

Inbraak woning

UTRECHT Een bewoner aan de Zaagmolenkade werd zondagmorgen vroeg ruw uit zijn slaap gewekt door glasgerinkel. Hij ging zijn bed uit en zag een hem onbekende man half door het kapotte raam naar binnen hangen die kans zag een in de woonkamer staande laptop weg te nemen. De onbekende man stapte daarna op een scooter die met draaiende motor enkele meters van de woning stond geparkeerd.

Een gealarmeerde buurtbewoner rende op zijn blote voeten nog naar buiten, maar kon de man niet meer achterhalen. Hierbij liep hij door het glas van de vernielde ruit en liep een flinke snee op onder aan zijn voet en moest ter plaatse worden verbonden door ambulancepersoneel.