European Commission

IP/01/638

Brussel, 3 mei 2001

Commissie geeft goedkeuring voor Date, een Noorse joint venture voor kantoorbenodigdheden

De Europese Commissie heeft goedkeuring verleend voor de oprichting van Date AS, een joint venture van de Noorse bedrijven Telenor Bedrift AS, Den norske Bank ASA, ErgoGroup AS en van het Nederlandse Accenture Technology Ventures BV. Date zal op internet een business-to-business (B2B)-markt creëren en exploiteren voor de levering van kantoorbenodigdheden.

De joint venture wordt opgezet door dochterondernemingen van Telenor en Posten, de gevestigde exploitanten van telecom- en postdiensten in Noorwegen, door Den norske Bank (de grootste financiële groep van Noorwegen) en door Accenture, het vroegere Andersen Consulting.

De nieuwe onderneming zal aanvankelijk een B2B-markt opzetten voor de levering van "niet-strategische" kantoorbenodigdheden - vaste installaties en verbruiksgoederen als schrijfbehoeften, hardware, mobilofoons, kantooraccessoires en bloemen. Na een aanloopperiode zal Date nog andere diensten aanbieden, zoals betaling, financiering en levering. Geen van de moedermaatschappijen is actief op een van de domeinen waar Date werkzaam zal zijn.

Gelet op bovengenoemde factoren was de Commissie van oordeel dat dit concentratievoornemen niet leidt tot het in het leven roepen of het versterken van een machtspositie.