AEGON

FINANCIEEL BERICHT

VERSLAG VAN DE RAAD VAN BESTUUR EERSTE KWARTAAL 2001

De nettowinst in het eerste kwartaal van 2001 bedroeg EUR 535 miljoen, een toename van 7% ten opzichte van het eerste kwartaal van het vorige jaar. De nettowinst per aandeel steeg met 8% tot EUR 0,41. De autonome stijging van de nettowinst per aandeel bedroeg 8%. De winstvergelijking voor het eerste kwartaal wordt beïnvloed door de desinvestering van Labouchere in Nederland en door de verkoop van enkele niet-verzekeringsbedrijfsonderdelen in de Verenigde Staten vorig jaar. De autonome nettowinstgroei van onze kernactiviteiten (d.w.z. exclusief Transamerica's niet-verzekeringsactiviteiten en Labouchere) bedroeg 8%. Dit groeipercentage bevat niet de effecten van wisselkoersbewegingen, acquisities, desinvesteringen en van de verwijdering van de limiet van 7% op de indirecte beleggingsopbrengsten.

De gedaalde aandelenmarkten in de afgelopen maanden veroorzaakten een daling van de waarden van de beleggingsportefeuilles, hetgeen een negatieve invloed heeft gehad op de beleggingsinkomsten en de beheersvergoedingen in het eerste kwartaal van dit jaar. Er vond een merkbare verschuiving plaats van de consumentenvoorkeur van producten gekoppeld aan aandelenbeleggingen ten gunste van traditionele levensverzekeringsproducten en spaarrekeningen die meer zekerheid bieden.

De totale winst voor belastingen uit levensverzekering en pensioenen steeg met 19% tot EUR 810 miljoen in het eerste kwartaal van 2001. Door de gedaalde aandelenmarkten in de afgelopen maanden is gebleken dat de voorkeur van onze klanten uitging naar traditionele levensverzekerings-producten gebaseerd op een beleggingsmarge met een gegarandeerd rendement voor polishouders. De productie van variabele producten gekoppeld aan aandelenbeleggingen met beheersvergoedingen liet in vergelijking met het eerste kwartaal van vorig jaar een afname zien. Echter, de demografische trend van de vergrijzende bevolking en de privatisering van staatspensioenstelsels blijven een gunstige invloed houden op de groei van de pensioenmarkten.

Het resultaat uit ziektekosten- en ongevallenverzekering bedroeg EUR 34 miljoen (eerste kwartaal 2000: EUR 43 miljoen). De uitloop van beëindigde portefeuilles en hogere claims in de Verenigde Staten hebben een aanmerkelijke invloed gehad. De winst in dit productsegment steeg aanzienlijk in Nederland, hoofdzakelijk door een gunstige schadelastontwikkeling.

Het resultaat uit schadeverzekeringen steeg met 56% tot EUR 14 miljoen. De algehele schadelastontwikkeling verbeterde en succesvolle kostenbeheersing droeg bij aan de winststijging in Nederland. Stormen en overstromingen in het eerste kwartaal van dit jaar hebben de resultaten in deze productgroep negatief beïnvloed in Hongarije en Spanje.

De winst voor belastingen uit bancaire activiteiten en financiële niet-verzekeringsproducten in Nederland bedroeg EUR 15 miljoen. Exclusief de bijdrage aan de nettowinst van EUR 31 miljoen in het eerste kwartaal van vorig jaar van de gedesinvesteerde bancaire dochter Labouchere, bedroeg de toename van de winst voor belasting uit bancaire activiteiten 50%.

Amerika

De nettowinst in Amerika steeg met 15% tot USD 338 miljoen in het eerste kwartaal van dit jaar. De winst voor belastingen nam met 13% toe tot USD 505 miljoen. De brutomarge steeg met 8%, terwijl provisies en kosten toenamen met 4%.

De winst voor belastingen uit levensverzekeringen nam toe met 17% tot USD 485 miljoen.

De winst voor belastingen uit traditionele levensverzekeringen bedroeg USD 227 miljoen (een toename van 16%), terwijl de winst uit fixed annuities USD 129 miljoen bedroeg (een toename van 10%). De resultaten uit traditionele levensverzekeringen werden positief beïnvloed door een gunstige ontwikkeling van het overlijdensrisico bij het levenherverzekeringsbedrijf en een verlaging van de bedrijfskosten. Premie-inkomsten uit levensverzekeringen (exclusief annuity- en GIC-stortingen) bedroegen USD 1.651 miljoen. De productie steeg in het begin van vorig jaar anticiperend op de premieverhogingen naar aanleiding van de Triple X-verordening. De prijsstijgingen voortkomende uit deze verordening zijn debet aan een 16% lagere productie in het eerste kwartaal van dit jaar. De nieuwe productie van levensverzekeringen bedroeg USD 235 miljoen op gestandaardiseerde basis. De productiestijging bij fixed annuities is hoofdzakelijk te danken aan een toenemende vraag van consumenten en de succesvolle verkoop van deze producten via banken en tussenpersonen. Fixed annuity stortingen in het eerste kwartaal stegen met 38% tot USD 1.460 miljoen.

De winst voor belastingen uit GICs en financieringsovereenkomsten bedroeg USD 57 miljoen, hetgeen een toename van 39% inhoudt. Verbeterde marges dankzij de daling van de rente hadden een positieve invloed op resultaten uit GICs.

De winst voor belastingen uit variable life producten met beleggingen voor rekening van polishouders steeg met 14% tot USD 24 miljoen. De resultaten uit variable annuities stegen met 52% tot USD 32 miljoen. Over het geheel genomen was er sprake van een toename van de resultaten uit variable life en annuities ondanks een vertraging van de verkopen en een afname van het vermogen onder beheer. Lagere saldi van beleggingsrekeningen en aarzelingen van klanten om te investeren in producten gekoppeld aan aandelenbeleggingen hebben een negatieve invloed gehad op de inkomsten uit beheersvergoedingen in het eerste kwartaal. Variable annuity-stortingen bedroegen USD 1.831 miljoen, 28% lager dan het bedrag in het eerste kwartaal van vorig jaar.

De winst voor belastingen uit ziektekosten- en ongevallenverzekering bedroeg USD 20 miljoen (-41%) voortkomende uit de uitloop van beëindigde portefeuilles en een toename van claims. Het premie-inkomen uit ziektekosten- en ongevallenverzekering bedroeg USD 431 miljoen (+30%).

De winst voor belastingen van AEGON's activiteiten in Canada bedroeg USD 20 miljoen in het eerste kwartaal. De 54% stijging is met inbegrip van het effect van de consolidatie van resultaten van NN Life Insurance Company of Canada.

De winst voor belastingen van Seguros Banamex AEGON en Afore Banamex AEGON in Mexico bedroeg USD 17 miljoen (een toename van 13%).

Nederland

De nettowinst over het eerste kwartaal van AEGON Nederland steeg met 12% tot EUR 172 miljoen. Exclusief de winstbijdrage van Labouchere in het eerste kwartaal van vorig jaar was de stijging 15% tot EUR 226 miljoen. De totale winst voor belastingen uit levensverzekering steeg met 10% tot EUR 191 miljoen. De winst voor belastingen uit traditionele levensverzekeringsproducten nam toe met 6% tot EUR 144 miljoen. De winst voor belastingen uit levensverzekeringsproducten met beleggingen voor rekening van polishouders bedroeg EUR 47 miljoen, 24% boven het niveau van het eerste kwartaal van vorig jaar. De winst voor belastingen uit bancaire- en beleggingsproducten nam met 50% toe tot EUR 15 miljoen. Deze resultaten geven duidelijk aan dat er een groeiende waardering bestaat bij klanten voor alternatieve spaar- en beleggingsproducten. Deze trend werd versterkt door de recente belastingherziening. Het totale premie-inkomen uit levensverzekeringen in het eerste kwartaal steeg met 11% tot EUR 1.386 miljoen. De strategie van het uitbreiden van de productportefeuille met innovatieve levensverzekerings- en bancaire producten droeg bij aan de 22% stijging van de totale nieuwe premieproductie op gestandaardiseerde basis, die in het eerste kwartaal uitkwam op EUR 94 miljoen. De verkopen van pensioenproducten trokken aan in het eerste kwartaal, hetgeen tot uitdrukking komt in de 14% stijging van de nieuwe productie van periodieke premies. De nieuwe productie van koopsommen steeg met 35%. De productie van beleggingscontracten nam toe met 54% waarmee die uitkwam op EUR 40 miljoen. De winst voor belastingen uit niet-levensverzekeringen steeg met 54% tot EUR 20 miljoen inclusief de 100% hogere bijdrage van EUR 5 miljoen uit schadeverzekeringen en een 25% hogere bijdrage uit ziektekosten- en ongevallenverzekeringen. Met uitzondering van de brandverzekeringsportefeuille hebben alle schadebranches bijgedragen aan de toename van het resultaat uit schadeverzekeringen terwijl de schadelastontwikkeling over het geheel genomen verbeterde en de bedrijfskosten succesvol werden beheerst en in enkele gevallen zelfs werden verminderd.

Verenigd Koninkrijk

De nettowinst van AEGON UK over het eerste kwartaal steeg met 5% tot GBP 39 miljoen. De winst voor belastingen steeg met 10% tot GBP 55 miljoen. De brutomarge steeg met 4%, terwijl provisies en kosten gelijk bleven. De winst voor belastingen uit traditionele levensverzekeringsproducten bedroeg GBP 2 miljoen terwijl levensverzekeringen met beleggingen voor rekening van polishouders GBP 52 miljoen bedroegen. Beheersvergoedingen droegen GBP 1 miljoen aan de winst voor belastingen bij. De groei van de portefeuille van AEGON UK's grootste business unit, Scottish Equitable, droeg het meeste bij aan de toename van de resultaten over het eerste kwartaal omdat het grootste gedeelte van de hogere beheersvergoedingen en transactie-inkomsten voortkomen uit deze portefeuille. De nadelige ontwikkeling van de aandelenmarkten heeft geresulteerd in een daling van vergoedingen voor vermogensbeheer die deels werd gecompenseerd door een kostenreductie. Het totale premie-inkomen nam toe met 5% tot GBP 1.087 miljoen in het eerste kwartaal. De toename in de nieuwe productie, gebaseerd op de standaard maatstaf in de industrie van jaarpremies plus 1/10 van de koopsommen, steeg met 18% tot GBP 158 miljoen.

Overige landen

De nettowinst over het eerste kwartaal van de activiteiten in overige landen bedroeg EUR 11 miljoen. De totale winst voor belastingen uit levensverzekering uit overige landen bedroeg EUR 7 miljoen. Het premie-inkomen uit levensverzekering steeg met 14% tot EUR 156 miljoen. De nettowinst in Hongarije over het eerste kwartaal kwam uit op EUR 9 miljoen. De levensverzekeringsactiviteiten van Hongarije zetten hun winstgroei voort en de nieuwe premieproductie steeg met 21% op gestandaardiseerde basis (meer dan het marktgemiddelde) terwijl polisbeëindiging verbeterde. AEGON Spanje's nettowinst over het eerste kwartaal nam toe met 50% tot EUR 3 miljoen. De winst voor belastingen uit niet-levensverzekeringsactiviteiten in Spanje verdubbelde.

Niet-geconsolideerde deelnemingen

De nettowinst over het eerste kwartaal van de leasing, zakelijke financieringsactiviteiten en vastgoed-informatiediensten van Transamerica Finance Corp. bedroeg USD 3.3 miljoen (nihil in het eerste kwartaal van vorig jaar). De resultaten van het eerste kwartaal van vorig jaar bevatten winstbijdragen van enkele activiteiten die in de tweede helft van 2000 zijn gedesinvesteerd. De omzet in het eerste kwartaal was 12% lager en bedroeg USD 473 miljoen.

Resultaten zakelijke waarden

In het eerste kwartaal werd EUR 178 miljoen uit de herwaarderingreserve als indirect rendement ten gunste gebracht van het resultaat voor belastingen van de Groep (eerste kwartaal 2000: EUR 129 miljoen).

Eigen vermogen en financiering

Op 31 maart 2001 bedroeg het eigen vermogen EUR 12.769 miljoen, vergeleken met EUR 12.844 miljoen eind 2000. De afname van EUR 75 miljoen (1%) is hoofdzakelijk te wijten aan ongerealiseerde verliezen op de aandelenportefeuille vanwege de gedaalde aandelenmarkten. In het eerste kwartaal van dit jaar verhoogden wij de 6,875% perpetuele cumulatieve achtergestelde obligatielening van EUR 450 miljoen die wij in december vorig jaar hebben uitgegeven, tot EUR 700 miljoen om tegemoet te komen aan de aanhoudende grote vraag van met name Nederlandse particuliere beleggers. De uitgifte had dezelfde structuur als de perpetuele lening die oorspronkelijk op 15 december werd uitgegeven waarbij de coupon was gefixeerd op 6,875% en AEGON het recht heeft om de lening vervroegd af te lossen à pari na 5 jaar en elk jaar daarna. Met de opbrengst van de lening zijn kortlopende schulden afgelost.

Vooruitzichten 2001

Onder voorbehoud van onvoorziene buitengewone omstandigheden, zoals nadelige wisselkoersinvloeden en grote bewegingen in de financiële markten en inclusief het effect van de overname van de Direct Marketing Services bedrijven van J.C. Penney in de Verenigde Staten, verwachten wij in 2001 een stijging van de nettowinst en van de winst per aandeel tussen de 10% en de 15%.

Disclaimer

De in dit bericht en in de bijlagen gepresenteerde mededelingen voor zover geen historische feiten zijn verwachtingen zoals bedoeld in de Private Securities Litigation Reform Act (USA). Ze zijn gebaseerd op de huidige verwachtingen en overtuigingen van het management ten aanzien van toekomstige ontwikkelingen en hun mogelijke effect op de onderneming. Er bestaat geen garantie dat toekomstige ontwikkelingen die de onderneming beïnvloeden die zullen zijn waar het management van uitging. Werkelijke resultaten kunnen wezenlijk afwijken van die in de vooruitzichten.

Deze verwachtingen zijn onderhevig aan risico's en onzekerheden, inclusief, echter niet beperkt tot het volgende: (1) veranderingen in algemene economische omstandigheden, inclusief de ontwikkelingen op de financiële markten en van rentestanden; (2) de reactie van consumenten op zowel nieuwe producten als distributiekanalen; (3) veranderingen op het gebied van concurrentie, wetgeving of belastingen die de kostenstructuur van of de vraag naar de verzekeringsproducten van de onderneming beïnvloeden; (4) overmacht; (5) sterftecijfers en andere factoren die de winstgevendheid van de verzekeringsproducten kunnen beïnvloeden; en (6) het niet behalen van verwachte resultaten of efficiencyverbeteringen.

AEGON N.V.
De Raad van Bestuur

Den Haag, 3 mei 2001