Van Dale






-PERSBERICHT-

Utrecht, 27 juni 2001

E' ARRIVATO!

VAN DALE INTRODUCEERT HANDWOORDENBOEKEN ITALIAANS

Aria, cappuccino, deposito, diva, mozzarella, pasta, valuta Stuk voor stuk woorden waarin de Italiaanse invloed op de Nederlandse taal doorklinkt. Maar aan een volwaardig Italiaans woordenboek ontbrak het tot nu toe binnen het Nederlands taalgebied. Daar komt nu molto presto verandering in. Want eind juni verschijnen finalmente de nieuwe Van Dale Handwoordenboeken Italiaans in twee delen. Elk deel bevat zo'n
1.100 pagina's, 60.000 trefwoorden, 60.000 voorbeeldzinnen en 120.000 vertalingen. Daarmee wordt de moderne woordenschat van zowel het Italiaans als het Nederlands volledig gedekt. Allora, de Van Dale Handwoordenboeken Italiaans vormen een compleet duo dat zijn weerga niet kent.

Van adagio tot zabaglione Van adagio tot zabaglione, het staat allemaal in de Van Dale Handwoordenboeken Italiaans. De informatie achter de 120.000 trefwoorden is zeer uitgebreid. Het genuanceerde betekenisoverzicht behandelt de verschillende aspecten van elk trefwoord. Voorbeeldzinnen illustreren de vertaalmogelijkheden. Bovendien zijn alle relevante vaste en idiomatische verbindingen opgenomen. Bij ieder trefwoord is te vinden op welke lettergreep de klemtoon valt. En bij de Italiaanse trefwoorden krijgen onregelmatige meervouden van zelfstandige en bijvoeglijke naamwoorden een vermelding. Bovendien wordt bij werkwoorden aangegeven of de voltooide tijd met avere (hebben) of essere (zijn) wordt gevormd.

Naast de moderne, algemene woordenschat zijn ook veel vaktermen opgenomen. Dat maakt de Van Dale Handwoordenboeken Italiaans tot een uitermate geschikt naslagwerk voor professionele gebruikers zoals tolken, vertalers, kunsthistorici, musici, studenten Italiaans en het bedrijfsleven. Bovendien zijn de woordenboeken gericht op gebruik door zowel Nederlandstaligen als Italiaanstaligen. Het grammaticaal compendium in het deel Italiaans-Nederlands geeft een beknopt overzicht van de Italiaanse grammatica. En met de grammatica van het Nederlands en de tweetalige gebruiksaanwijzing is ook aan Italiaanstaligen gedacht.

Redactie
Een vijfkoppige hoofdredactie heeft onder leiding van prof. dr. Vincenzo Lo Cascio de Van Dale Handwoordenboeken Italiaans tot stand gebracht.

Verkrijgbaarheid
De Van Dale Handwoordenboeken Italiaans zijn vanaf eind juni verkrijgbaar bij de boekhandel en via het Van Dale Taalweb ( http://www.vandale.nl/ of http://www.vandale.be/ ). Voor de totstandkoming van de Handwoordenboeken Italiaans heeft Van Dale Lexicografie samengewerkt met de Italiaanse uitgeverij Zanichelli, die de woordenboeken uitbrengt in Italië.

Omvang per deel 1.100 pagina's
Inhoud per deel 60.000 trefwoorden
120.000 vertalingen
60.000 voorbeeldzinnen
ISBN 90.6648.3067
(Van Dale Handwoordenboek Italiaans-Nederlands) 90.6648.3075 (Van Dale Handwoordenboek Nederlands-Italiaans) 90.6648.3083 (set Van Dale Handwoordenboeken Italiaans)
Prijs Prijs per deel : 94,75 / 1750 BEF / ¤ 43,- Prijs per set : 175,- / 3200 BEF / ¤ 79,41


-EINDE BERICHT-




Van Dale Junior Spreekwoordenboek