Gemeente Nieuwegein

Dodenherdenking bij bestaande monument
Ook dit jaar zal de herdenking van de gevallenen op 4 mei plaatsvinden bij het bestaande monument aan de Nedereindseweg in Jutphaas. Al enige jaren is het herdenkingsmonument in Nieuwegein onderwerp van gesprek. Het monument valt dikwijls ten prooi aan vandalisme en met de regelmaat van de klok wordt de arm van de vrouwenfiguur afgebroken. De Nederlandse weersinvloeden zijn eveneens ongunstig voor het materiaal waarvan het monument is gemaakt.

Het voornemen van de gemeente om het huidige monument te verplaatsen naar een overdekte locatie elders in de stad en om een nieuw monument te laten ontwerpen voor de huidige locatie stuitte op bezwaren bij de heer A. Dresmé, de kunstenaar die het herdenkingsmonument in 1949 voor de locatie aan de Nedereindseweg ontwierp. Op grond van de auteurswet is de gemeente altijd verplicht om bij veranderingen aan kunstwerk of locatie toestemming aan de maker te vragen.

De gemeente probeert in overleg met de heer Dresmé tot een oplossing te komen. Om duidelijk inzicht te krijgen in de staat van het monument en de mogelijkheden en kosten van een eventuele restauratie heeft een expert van het Instituut Collectie Nederland in maart 2001, samen met de kunstenaar, de technische conditie van het monument beoordeeld.

De heer Dresmé heeft toestemming gegeven om in verband met de naderende herdenking de afgebroken arm, die niet meer met zijn oorspronkelijke ontwerp overeenkomt, aan het beeld te laten zetten. Na de herdenking in mei zal de gemeente zich, mede op basis van het advies van het Instituut Collectie Nederland, beraden op de toekomst van het herdenkingsmonument.

Nabestaanden en betrokken organisaties zijn inmiddels geïnformeerd over de stand van zaken rond het herdenkingsmonument.



Invoerdatum 4-4-2001