Gemeente Ede

Requiem opus 48 van Gabriël Fauré

Dodenherdenking in Ede

Op vrijdag 4 mei vindt de nationale dodenherdenking plaats. Ook in Ede worden de gevallenen uit de tweede wereldoorlog herdacht. Tijdens de herdenking in de Oude Kerk wordt het Requiem van Gabriël Fauré ten gehore gebracht.

Om 18.15 uur begint de plechtigheid in Ede met een bijeenkomst in de Oude Kerk. Na een toespraak van de burgemeester, de heer W. Blanken, voert de Christelijke Oratorium Vereniging Excelsior uit Ede het Requiem opus 48 van Gabriël Fauré uit. Een requiem is een gezongen mis voor de doden. De indringende klanken geven betekenis aan de herdenking van de gevallenen uit de oorlogen van toen en nu, want oorlog is van alle tijden. De bijeenkomst in de Oude Kerk is daarom voor iedereen, kerkelijk of niet kerkelijk. Immers het herdenken van onze vrijheid gaat ons allemaal aan. Het gemeentebestuur verwacht dat veel inwoners van Ede, jong en oud, deze bijzondere plechtigheid zullen bijwonen.

Daarna volgt om 19.20 uur de stille tocht naar het Mausoleum aan de Vossenakker. De burgemeester legt namens de gemeente een krans bij het Mausoleum en het kleine gedenkteken. Ook het Voormalig Verzet en leerlingen van de prins Constantijnschool leggen kransen en bloemen, evenals andere betrokkenen. Na afloop van de plechtigheid vindt het defilé plaats bij het Mausoleum. Dan kunnen alle aanwezigen bloemen leggen bij de graven.

De dodenherdenking in Ede wordt georganiseerd door de gemeente Ede in samenwerking met een groot aantal vrijwilligers. De Edese Harmonie, de NATRES en met name de Edese Scouting leveren een grote bijdrage aan de herdenking.

De bijeenkomst in de kerk begint om 18.15 uur en duurt tot ongeveer 19.10 uur. Belangstellenden worden verzocht om tijdig aanwezig te zijn.

Programma overige plechtigheden in de gemeente

s middags

Begraafplaats Asakkerweg en Harskamp

De herdenking in Ede omvat verschillende plechtigheden. In de middag om ca. 13.20 uur zal het college van burgemeester en wethouders op de begraafplaats aan de Asakkerweg in Ede kransen leggen bij de oorlogsgraven. Ook leden van het Voormalig Verzet zullen bij de graven bloemen leggen. Het gezelschap vertrekt daarna naar de herdenkingsbijeenkomst in Harskamp. Hier begint de herdenking om 14.15 uur. Voorafgaand aan en ook na de plechtigheid is er in het PMT gebouw aan de Otterloseweg 12a gelegenheid om elkaar te ontmoeten en iets te drinken.

s avonds

Stille Tocht en kranslegging Mausoleum

De bijeenkomst in de kerk is om ongeveer 19.10 uur afgelopen. Daarna volgt een stille tocht naar het Mausoleum aan de Vossenakker. Bij dit monument vinden om 19.40 uur kransleggingen plaats. Burgemeester W. Blanken houdt een toespraak, er wordt twee minuten stilte in acht genomen en gezamenlijk zingt men het Wilhelmus. Tenslotte volgt het defilé. Bij de plechtigheid verzorgt de Harmonie Ede de muziek. De Natres zorgt voor een erewacht.

Lunteren, Wekerom, Otterlo, Bennekom, De Valk

Lunteren begint om 18.45 uur met een herdenkingsbijeenkomst in de Maranathakerk aan de Hertenlaan. Om 19.40 uur vertrekt de stille tocht naar het monument aan de Kerkhoflaan. Wethouder Dekker zal hierbij aanwezig zijn.

In Wekerom is om 19.00 uur de aanvang van een herdenking bij de herdenkingssteen op het Dorpsplein. Om 19.15 uur vinden kransleggingen plaats. Namens burgemeester en wethouders is wethouder Kampman aanwezig bij de plechtigheid. Na afloop is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten in het dorpshuis De Kastanjehof.

In Otterlo begint de herdenking om 19.30 uur. De stille tocht vertrekt naar het kerkhof aan de Dorpsstraat. Wethouder Jonker zal het college vertegenwoordigen. Na afloop kan men napraten in het dorpshuis De Aanloop.

In Bennekom wordt de kranslegging bij het herdenkingsmonument in het Bart van Elstplantsoen voorafgegaan door een stille tocht. Deze tocht start om 19.45 uur op het plein bij de Oude Kerk in aanwezigheid van wethouder Van den Hazel.

De kranslegging bij het herdenkingsmonument De Valk aan de Hoge Valkseweg vindt plaats om 19.45 uur. Wethouder Kampman legt namens het college een krans.



Ede, 2 mei 2001