Gemeente Groningen


Programma 4 en 5 mei

Op 4 mei herdenken we, op 5 mei vieren we onze vrijheid...

'Elk jaar zijn er minder mensen met persoonlijke herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Maar steeds weer blijkt dat veel jonge mensen beseffen dat wij niet mogen vergeten. Dat wij door te gedenken waakzaam moeten zijn ten aanzien van vreemdelingenhaat en racisme.' (Jacq. Wallage)

Tijdens de Nationale herdenking op 4 mei herdenken we burgers en militairen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in Nederland of waar ook ter wereld, in oorlogssituaties of bij vredesmissies, zijn omgekomen.
In Groningen vindt van 18.00 uur tot zonsondergang een herdenkingsbijeenkomst plaats. Alle inwoners worden uitgenodigd aan de plechtigheid deel te nemen.

Het programma is als volgt:

18.00 uur tot zonsondergang (21.10 uur): Nationale vlag halfstok. 18.45 uur: Kranslegging bij het Joods Monument. 18.50 uur: Opstellen voor deelname aan de Stille Tocht bij de Dr. S. van Mesdagkliniek aan de Hereweg.
18.55 uur: Vertrek Stille Tocht.
19.50 uur: Aankomst op het Martinikerkhof.
20.00 uur: Openbare herdenking op het Martinikerkhof. 20.02 uur: Kranslegging bij het Monument van St. Joris en de Draak. 20.30 tot 21.30 uur:Herdenkingsbijeenkomst in de Martinikerk. Herdenkingsrede door de heer Dr. O. von der Gablentz, oud-ambassadeur van Duitsland in Nederland, Rusland en Israël. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door de heer Wim van Beek, orgelspeler van het Groninger Christelijk Mannenkoor 'Albatros', onder leiding van de heer Anton Stulp.

Op 5 mei vieren we onze vrijheid. Op de Draf- en Renbaan in het Groningse Stadspark kan jong en oud genieten van het bevrijdingsfestival met optredens van bands als Kane, Das Pop en Green Hornet. Het volledige programma van het popfestival vindt u op de website: www.4en5mei.nl (klik op 'Bevrijdingsfestivals' en ga dan naar 'Groningen') en op www.cultuurpaleis.com.

Het Gemeentelijk 5 mei comité Groningen organiseert op Bevrijdingsdag de volgende activiteiten:

12.15 tot 13.00 uur: Herdenkingsbijeenkomst met boomplanting in het Bevrijdingsbos te Noorddijk.
13.00 uur: Start van de eerste Bevrijdingsrun in het Bevrijdingsbos Noorddijk nabij het Plein van de Vrede (afstanden: 4,5/ 9/13.5 km). De organisatie is in handen van de World Runners. Inschrijven kan bij Kano- en recreatiecentrum Rietland.
20.00 tot 22.15 uur: Muzikale musicalavond in de Martinikerk met medewerking van Het Noord Nederlands Opera en Operette Koor, Titia Keizer, Martijn Jager, Harmoniegezelschap Patrimonium, Gert Vos en John van de Woude. Iedereen is van harte welkom. De toegang is gratis.

22.30 tot 23.45 uur: Aansluitend aan de musicalavond treedt in de Martinikerk de Big Band 'Dutch Spirit' op.

De wandel- en fietsroute 'Sporen van Strijd 1945-1995' en de autoroute 'Sporen van Strijd in de provincie Groningen 1945-2000' zijn verkrijgbaar aan de Paterswoldseweg 454a (op werkdagen tussen 9.00 en 16.00 uur).
De boekjes kosten f 7,50 per stuk.