College van Toezicht Sociale Verzekeringen

Inlichtingen: Afdeling Communicatie Postbus 100 2700 AC ZOETERMEER Contactpersonen: E. Breeman tel. (079) 329 16 33 E. Bogaards tel. (079) 329 18 93 L. Hulshof, tel. 06­53679423

Persbericht datum 4 mei 2001

Nummer 2001-7

Ctsv: minder uitkeringen mogelijk door betere inrichting uitvoeringsorganisa- tie
De organisaties die de sociale verzekeringen als de WW en WAO uit- voeren, zijn qua inrichting onvoldoende afgestemd op hun taak om het aan- tal uitkeringen zoveel mogelijk te beperken. Het gaat met name om de wijze waarop functionarissen bij uitvoeringsinstellingen worden aan- gestuurd. Dit concludeert het College van toezicht sociale verzekeringen (Ctsv) in een vandaag uitgebracht rapport.
Een van de taken van de uitvoeringsinstellingen (Cadans, Gak, Guo, Sfb en USZO) die de WW en de WAO uitvoeren, is zoveel mogelijk te voorkomen dat mensen afhankelijk worden van een uitkering en daarnaast zoveel moge- lijk mensen met een uitkering weer aan het werk te helpen. In het Ctsv rap- port `Uitkeren of reïntegreren' is alle informatie die bekend is over de uit- voering van deze zogenoemde volumetaak door de uitvoeringsinstellingen, bij elkaar gebracht.
Het rapport laat zien dat beslissingen over uitkeringen in sommige gevallen minder zorgvuldig of op oneigenlijke gronden worden genomen. Dit komt doordat, in samenhang met de wijze van financiering, WAO- en WW- functionarissen bij uvi's vooral worden beoordeeld op het aantal beslissingen en minder op de inhoud van de beslissing. Uvi's worden namelijk betaald per geleverde dienst of product. De inhoud van de beslissing speelt bij de financiering geen rol.
Het (blijven) toekennen van een uitkering blijkt dan een meer voor de hand liggende keuze voor een functionaris dan het beëindigen of korten van een uitkering. Dit met het oog op het voorkomen van mogelijke beroepszaken, die veel inspanning vragen. Vaak is hiervoor tijdrovend onderzoek nodig. Tijd nemen voor onderzoek betekent dat de functionaris minder beslissingen af kan handelen, en dus minder `productie' levert. WAO-uitkeringen worden vanwege tijdgebrek nauwelijks kritisch tegen het licht gehouden bij de ver- plichte herkeuring na een jaar. Uitkeringen worden hierdoor soms onterecht toegekend of voortgezet.
Per 1 januari 2002 wil het kabinet de vijf huidige uitvoeringsinstellingen samenvoegen tot één uitvoeringsorganisatie, het zogenoemde UWV (Uit- voeringsinstituut Werknemersverzekeringen). Deze reorganisatie is een




2001-05 blad 2 van 2

geschikt moment om na te denken over de wijze van financieren, de inrich- ting van werkprocessen en de aansturing van medewerkers. Door andere vormen van aansturing kan de nadruk weer meer op de inhoudelijke afwegingen om een uitkering wel of niet toe te kennen, komen te liggen. Uiteindelijk kan dat volgens het Ctsv tot een daling van het aan- tal en de hoogte van uitkeringen leiden.