NVLF

Teleurstelling bij logopedisten over Voorjaarsnota

De logopedisten sluiten zich aan bij de kritiek van huisartsen, fysiotherapeuten en tandartsen op de Voorjaarsnota van het Kabinet en de reactie die de Minister heeft gegeven op de onvrede bij zorgaanbieders. De beroepsgroep reageert teleurgesteld op het niet nakomen door de Minister van haar belofte om de in 1999 en 2000 fors gestegen premies van de arbeidsongeschiktheidsverzekering volledig en onvoorwaardelijk te compenseren. Voor de logopedist betekent dit een tekort van gemiddeld f 15.000,- op het toch al niet zo riante inkomen.

Eerder dit jaar heeft de Minister zich nog lovend uitgesproken over initiatieven van meerdere beroepsgroepen om te komen tot een aanzienlijk goedkoper en kwalitatief vergelijkbaar alternatief voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Daarbij zegde zij toe de in eerdere jaren gestegen premiekosten te zullen compenseren. De beroepsvereniging voor logopedisten is in dat kader eind vorig jaar al een mantelovereenkomst aangegaan met de Goudse Verzekeringen, die de overheid jaarlijks vele miljoenen kan besparen. Van de toezegging van de Minister om de reële stijging van de praktijkkosten van de zorgaanbieders uit voorafgaande jaren in het tarief te compenseren, is echter tot op heden niets terechtgekomen. Daardoor moeten logopedisten een te groot deel van hun inkomen besteden aan dit soort voorzieningen. De argumentatie, dat de kostenstijging voornamelijk is ontstaan door een groot ziekte- en arbeidsongeschiktheidpercentage bij de zorgaanbieders, gaat voor de logopedie niet op. Binnen deze bij uitstek vrouwelijke beroepsgroep is zelfs sprake van een zeer laag uitvalpercentage.

De logopedisten hebben zich op dit thema steeds uitermate constructief opgesteld richting overheid en zorgverzekeraars. De beroepsgroep neemt actief deel aan de overleggen over kwaliteitsbevordering, transparantie, toekomstige financiering van de zorg en over het aandragen van oplossingen voor maatschappelijke thema's als vroegtijdige onderkenning van ontwikkelingsstoornissen, preventie, wachttijden en vraaggerichte zorg. Samen met de andere organisaties in de zorg, levert de beroepsgroep aldus een belangrijke bijdrage aan de wenselijk geachte ontwikkelingen.
Nu van de kant van het Kabinet de belofte niet wordt nagekomen om de kostenstijging op dit al jarenlang achterlopende inkomensdeel te compenseren, daalt ook bij de logopedisten de motivatie om nog langer eenzijdig te blijven investeren in de zorg. De beroepsvereniging voor de logopedie, de NVLF zal zich dan ook wenden tot het Ministerie en de zorgverzekeraars om alsnog een acceptabele oplossing voor deze volkomen onbegrijpelijke beslissing te bewerkstelligen. Daarmee kan het geschonden vertrouwen hersteld worden, kan ook de logopedist zich weer volledig richten op de zorgverlening aan de patiënt en hoeft er geen actieparool te worden ontwikkeld.