CDA

Balkenende: Borst moet meer inzicht geven over exacte besteding miljarden

De Tweede Kamerleden Jan Peter Balkenende en Siem Buijs hebben schriftelijke kamervragen gesteld om meer duidelijkheid te krijgen over de besteding van de 3,1 miljard gulden die door het kabinet is beloofd aan de zorgsector. Minister Borst heeft aan de huisartsen toegezegd de gestegen praktijkkosten te compenseren. De praktijkkosten worden door de minister op 70 miljoen geraamd, de huisartsen vinden haar bod veel te weinig. Omdat er niet meer geld is, dreigt er een situatie te ontstaan dat de minister eerder gemaakte afspraken niet nakomt.

Vice-fractievoorzitter Jan Peter Balkenende: "Minister Borst heeft de huisartsen, fysiotherapeuten en tandartsen in eerste instantie op grote schaal gemobiliseerd om binnen het kabinet meer geld voor de zorg los te krijgen. Er is nu 300 miljoen voor de huisartsen binnengehaald, dit is een miljard gulden minder dan de huisartsen wilden. Nu in de ogen van de huisartsen door de minister gedane belofte om de gestegen praktijkkosten te vergoeden niet wordt nageleefd, keren ze zich massaal tegen de minister, dit heeft onder andere geleid tot de staking."

"Wij hebben de minister daarom dan ook gevraagd meer duidelijkheid te geven over de besteding van de 3,1 miljard die is toegezegd aan de zorgsector als geheel door het kabinet. De Kamer kan geen inzicht krijgen in de situatie als we niet precies weten om welke bestedingen het gaat. Wij hebben bijvoorbeeld dan ook aan de minister gevraagd om aan te geven of de extra financiële ruimte die door het kabinet is toegezegd voldoende reëel perspectief biedt op een goed onderhandelingsresultaat ter verbetering van de arbeidsvoorwaarden in de sector. Ook willen wij weten op welke wijze is voorzien in een degelijke onderbouwing van deze extra structurele financiële ruimte. Daarnaast willen wij weten of de werkgevers in de zorg zelf wel voldoende duidelijkheid hebben over hun onderhandelingsruimte voor de nieuwe CAO in de zorg."

"Tenslotte zullen wij de minister natuurlijk aanspreken op haar eerdere belofte om de gestegen praktijkkosten te vergoeden, en vragen hoe ze dit wil oplossen," aldus Balkenende.