ABVAKABO FNV

Actiebereidheid ziekenhuizen is zeer groot (4 mei)

Zoetermeer, 4 mei 2001

Bonden ziekenhuizen: actiebereidheid bij werknemers is zeer groot

De actiebereidheid onder de werknemers in de ziekenhuizen is zeer groot. Dit blijkt uit de acties die voor de komende weken zijn voorbereid.
Het is afhankelijk van het overleg tussen bonden en werkgevers (NVZ) of alle acties daadwerkelijk doorgaan. Vanavond (4 mei) is er een oriënterend gesprek tussen beide partijen om te onderzoeken of de CAO-onderhandelingen heropend kunnen worden. De bonden gaan door met de acties tot er een goed CAO-resultaat op tafel ligt. De NVZ heeft op 5 april de onderhandelingen afgebroken. Ook op het ultimatum van de bonden, dat op 2 mei is verlopen, zijn ze tot op heden niet ingegaan. Volgens de bonden rust er een zware verantwoordelijkheid op de schouders van de werkgevers als er op grote schaal acties gevoerd worden in de ziekenhuizen.

Acties
De bonden hebben voor de acties een estafettemodel ontwikkeld. In de eerste actieweek vinden vooral in het noorden acties plaats, in de tweede actieweek ligt de nadruk op Noord-Holland. Op 7 mei gaan de acties van start met een keukenstaking in de Zorggroep Noorderbreedte. Voor die dag staan er nog enkele acties gepland. Op woensdag 9 mei is er in acht ziekenhuizen in het noorden van het land een staking op de operatiekamers. Ook in Hengelo en Vlissingen vinden op die dag en later in de week acties plaats. In de week daarop staan al veel acties gepland in de Noord-Hollandse ziekenhuizen.

Actieoverzicht week 7 tot en met 11 mei

7 mei
Leeuwarden: Zorggroep Noorderbreedte, sluiting van de Keuken van het Medisch Centrum Leeuwarden Zuid gedurende 24 uur. Hengelo: Ziekenhuis Groep Twente (Streekziekenhuis Midden Twente), zondagsdienst op de Centrale Sterilisatie gedurende 24 uur. Enschede/Oldenzaal: Medisch Spectrum Twente houdt op alle afdelingen een werkonderbreking van 13.30 tot 14.30 uur.
Oss/Veghel: Ziekenhuis Bernhoven sluit de nieuwe opname-units van beide locaties van 17.00 uur tot 12.00 uur op 8 mei 01.

9 mei
Assen: Wilhelmina Ziekenhuis, 24-uursstaking van de operatiekamers. Delfzijl: Delfzicht, 24-uursstaking van de operatiekamers. Emmen: Zorggroep Suydevelt (Scheperziekenhuis) 24-uursstaking operatiekamers chirurgie anesthesie/recovery
Drachten: Nijsmellinghe, 24-uursstaking operatiekamers. Groningen: Martini ziekenhuis Loc. Van Swieten en Van Ketwich, 24-uursstaking operatiekamers, anesthesie, sterilisatie OK-complex Leeuwarden: Zorggroep Noorderbreedte (Medisch Centrum Leeuwarden), 24-uursstaking operatiekamers van vestigingen Noord, Zuid, Oranjeoord en de poliklinische OK.
Sneek: Antonius Ziekenhuis, 24-uursstaking operatiekamers staken. Winschoten: St Lucas Ziekenhuis, 24-uursstaking operatiekamers, anesthesie en recovery.
Het stakende personeel van deze 8 ziekenhuizen gaat per bus naar Motel Van der Valk te Assen waar zij toegesproken worden door landelijke bestuurders van de 5 bonden.

Hengelo: Ziekenhuis Groep Twente (Streekziekenhuis Midden Twente), zondagsdienst op de afdeling anesthesie van 0.00 tot 24.00 uur. Vlissingen: Ziekenhuis Walcheren, zondagsdienst op de dienst Instrumentatie en Automatisering van 8.00 tot 16.00 uur. Vlissingen: Ziekenhuis Walcheren, zondagsdienst bij de Technische Dienst van 8.00 tot 16.30 uur.
Vlissingen: Ziekenhuis Walcheren, zondagsdienst bij de deeltijdbehandeling en de kliniek Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis van 8.30 tot 17.00 uur.

10 mei
Vlissingen: Ziekenhuis Walcheren, zondagsdienst bij de OK-afdeling. Vlissingen: Ziekenhuis Walcheren, zondagsdienst bij verpleegafdeling Noord 2 van 7.00 tot 16.00 uur.

11 mei
Hengelo: Ziekenhuis Groep Twente (Streekziekenhuis Midden Twente) zondagsdienst bij de Operatiekamer chirurgie van 0.00 tot 24.00 uur.