PERSBERICHT

Arnhem, 4 mei 2001

Kabinet dreigt recreatiesector in de kou te laten staan

"Het kabinet laat de recreatiesector in de kou staan" concludeert Tim Bolweg, directeur RECRON, na een gesprek over de gevolgen van de MKZ-crisis met minister-president Wim Kok en LNV-minister Brinkhorst gisteren in Deventer. Tim Bolweg heeft tijdens het gesprek met Kok en Brinkhorst aandacht gevraagd voor de schade in de recreatiesector, met name op de Veluwe en in Friesland. Hoewel Kok gisteren tijdens de persconferentie heeft aangekondigd een noodfonds in te willen stellen voor bedrijven die onacceptabel zwaar getroffen zijn door de MKZ-crisis heeft Tim Bolweg uit de woorden van Kok begrepen dat de recreatiesector geen bedrijfsschadevergoeding krijgt. Volgens Kok heeft de recreatieve en toeristische sector zeven vette jaren achter de rug en moet de sector de gevolgen van de MKZ-crisis maar als normaal bedrijfsrisico zelf dragen. "De premier was niet van zijn standpunt af te brengen en besteedde ook in zijn persconferentie geen enkele aandacht aan de recreatiesector", aldus een teleurgestelde Bolweg, "terwijl juist in de getroffen gebieden de recreatie een welhaast grotere economische invloed heeft op datzelfde platteland waar alleen de agrarische sector op dit moment alle aandacht van het kabinet krijgt."

'De zeven vette jaren' waar Kok over sprak, slaan voornamelijk op de stijging van de afgelopen jaren van het uitgaande toerisme. Het binnenlands toerisme loopt al jaren terug maar werd nog wel gecompenseerd door een toename van het inkomend toerisme. In plaats van zeven vette jaren heeft de verblijfsrecreatie zeven magere jaren gekend, doordat Duitsers door een recessie in eigen land massaal wegbleven. De laatste twee jaren begint hierin weer een kentering op te treden, maar nu krijgen de recreatiebedrijven te maken met de klap van de MKZ-crisis. Dit betekent voor bedrijven in de MKZ-toezichtsgebieden gemiddeld een reductie van het bezoek met 60%. "Omdat we aan het begin staan van het seizoen waar de boekingen voor de zomer gemaakt gaan worden, heeft dit grote gevolgen voor de bedrijven op de Veluwe, in Overijssel en in delen van Friesland", aldus Bolweg.

Tot op heden heeft RECRON een schade onder haar leden becijferd van 186 miljoen. Wanneer de situatie zo blijft, kan dit oplopen tot 1,2 miljard. Dit zal zonder steun van de overheid tot dramatische gevolgen leiden voor honderden recreatiebedrijven en het wegblijven van toeristen zal een geweldige negatieve uitstraling hebben op de plaatselijke middenstand die zijn klandizie wel eens meer dan gehalveerd zou kunnen zien. En dat alles ten gevolge van een beslissing tot een non-vaccinatie beleid, die de regering in 1991 genomen heeft, waarbij het risico van een MKZ crisis bewust (eens in de gemiddeld 7 tot 10 jaar!) genomen is. "Moeten gehele bedrijfstakken die niets met de agrarische sector te maken hebben en daaraan ook nooit iets verdiend hebben daar nu de dupe van worden?" vraagt Tim Bolweg zich af. RECRON hoopt dat het kabinet tot betere inzichten zal komen en nodigt onze minister-president ook gaarne uit om een bezoek te brengen aan recreatiebedrijven in het getroffen gebied en zich op de hoogte te stellen van hun situatie.

Voor vragen kunt u contact opnemen met mevrouw Marjolein van Tiggelen, woordvoerder RECRON, telefoonnummer: 026 ? 359 11 11 of mobiel: 06 ? 55 73 45 93 of met de heer Tim Bolweg, directeur RECRON, mobiel: 06 ? 53 38 08 20.

RECRON, de Vereniging van Recreatieondernemers Nederland, vertegenwoordigt met ruim 1.400 leden 80% van de recreatiebedrijven in Nederland. De achterban van RECRON bestaat uit kampeerbedrijven, bungalowparken, groepsaccommodaties, attractieparken en buitensportbedrijven.