Gemeente Leiden

Nog f f en dan komt de ¤uro

Wat doet de euro in Leiden?

Op 1 januari 2002 stappen de twaalf deelnemende Europese landen over van hun nationale valuta naar de euro. De euro wordt van ons allemaal en dus ook van de gemeente Leiden, haar medewerkers en cliënten. Her en der moet behoorlijk wat worden nagekeken en afgestemd: parkeermeters, prijslijsten en verordeningen, gemeentelijke belastingen, sociale uitkeringen, subsidies, aanvoer van de euros en afvoer van de guldens, kaartjes voor de schouwburg en de aanlevering in juiste valuta van de financiële gegevens van de diensten voor de gemeentelijke begroting.

Hoe verloopt de planning van de invoering van de euro?

Vanaf begin vorig jaar assisteert het projectbureau Euro, onder begeleiding van Computer Management Group (CMG) Public Sector, de gemeente Leiden bij een rimpelloze invoering van de euro. De diensten zijn zelf verantwoordelijk voor de benodigde aanpassingen. Zij kijken dus zelf hun systemen na en zorgen voor de implementatie.

Na een inventarisatie- en planningsfase is de tijd van de realisatie, het daadwerkelijk (laten) aanpassen van eurogevoelige objecten, inmiddels afgesloten op 1 mei (de landelijke normplanning heeft 1 april als afsluitdatum). Hier en daar wordt nog gewacht op de oplevering door leveranciers van eurobestendige versies van software. Volgens het stappenplan volgt na de realisatie de testfase, die in Leiden tot 1 september duurt en geheel binnen het landelijke schema valt. De automatiseringssystemen moeten tegen die tijd geschikt zijn om euros te verwerken en voor 1 september hoort de apparatuur europroof verklaard te zijn. Ook moet getest worden of de systemen nog goed werken in relatie tot systemen van de zogenaamde ketenpartners. Er zijn allerlei geldstromen van bijvoorbeeld de rijksoverheid die na verwerking bij de gemeente via automatische koppelingen door de banken aan mensen of bedrijven worden uitbetaald. Op 1 januari 2002 (de Big Bang) is het zover: de systemen schakelen over op de verwerking van euros. Ze zijn definitief ingevoerd als chartaal betaalmiddel en in de betaalsystemen.

Voor meer landelijke informatie omtrent de euro, zie de nationale site van het Nationaal Forum voor de invoering van de euro: www.euro.nl of bel gratis: 0800-1521 (op werkdagen van 9.00-21.00 uur).

Gaan de prijzen in Leiden omhoog als de euro ingevoerd is?

Op landelijk niveau is afgesproken dat de invoering van de euro geen gevolgen mag hebben voor de prijsontwikkeling. De omrekening van de gulden naar de euro en de afronding horen niet nadelig uit te vallen voor de consument. Leiden wijkt wat dat betreft niet af van de landelijke afspraak. De reguliere prijsstijgingen gaan, net als andere jaren, wel gewoon door.

Wat moet er nog gebeuren?

Algemeen wordt in Leiden 1 september aangehouden als de datum waarop de realisatie een feit is en de testfase wordt afgesloten. Als we het stappenschema van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in ons achterhoofd houden, bevindt Leiden zich nu over het algemeen in de eindspurt van de realisatiefase. Daarna volgen de testfase, implementatie, risicoanalyse, ontwikkeling noodscenarios of continuïteitsplannen en de gegevensconversie en eventuele nazorg(programmas).

Vragen

Voor verdere vragen over de euro kunt u dinsdag t/m donderdag bellen naar toestel 516 5005