Gemeente Zwijndrecht

Verkeerssituaties gewijzigd

Per 1 mei is de nieuwe verkeersregel `voorrang bestuurder van rechts' van kracht geworden. Met reclamespotjes op radio en televisie waarin Vader Abraham en de Smurfen optreden wordt de nieuwe regel onder de aandacht gebracht.

Voorrang bestuurders van rechts
Wat houdt de nieuwe verkeersregel nu precies in. Op gelijkwaardige kruisingen van wegen hebben voortaan alle bestuurders van rechts voorrang. Hierbij geldt dat (brom)fietsers, ruiters, geleiders van trekdieren en rolstoelgebruikers (als zij gebruik maken van het fietspad of de weg) ook als bestuurders gezien worden. Voetgangers, skaters, steppers en skateboarders worden niet als bestuurders aangemerkt en hebben in deze situaties dus geen voorrang. In situaties waar de voorrang op een andere wijze geregeld is verandert er niets.

Aanpassingen
Door de nieuwe verkeersregel werden er een aantal verkeerssituaties in Zwijndrecht gevaarlijk. Daarom is besloten om op deze plaatsen, ongeveer 100, aanpassingen uit te voeren. Die aanpassingen kunnen bestaan uit het plaatsen van borden, het schilderen van haaientanden of het aanleggen van uitritconstructies. Bij de ontwikkeling van deze plannen is rekening gehouden met de inrichting van 30 km/uur zones, waarvoor al eerder in het kader van `Duurzaam veilig' plannen zijn gemaakt. In een aantal gevallen zijn die aanpassingen nu reeds uitgevoerd. Hierbij gaat het voornamelijk om de aanleg van uitritconstructies. In een folder die huis-aan-huis verspreid is, zijn per wijk de aanpassingen bekend gemaakt.

Uitritconstructie
Door in de aansluiting van een weg op een driesprong of kruising een drempel aan te leggen en hier borden bij te plaatsen wordt deze weg een uitrit. Een bestuurder die via een uitrit de weg op komt dient aan al het overige verkeer voorrang te geven. Deze constructie wordt veel gebruikt bij de overgang van een 30 km/uur zone naar een 50 km/uur weg. In de afgelopen periode zijn in Zwijndrecht een groot aantal van deze constructies aangelegd.

Andere voorrangsregelingen
Op een aantal plaatsen is de situatie wel gewijzigd en de voorrang nu anders geregeld. Het gaat hierbij om de volgende kruispunten: Beethovenlaan - Klarinetsingel, Laan van Nederhoven - Beethovenlaan, Laan van Nederhoven - Kerkweg, Kerkweg - Buizerdstraat - Moermond, Molenvliet
- Develsingel (rechtdoorgaande weggedeelte krijgt voorrang), Develsingel
- Burgemeester Pijl Hogeweglaan, Rotterdamseweg - Burgemeester de Bruïnelaan, Burgemeester de Bruïnelaan - Raadhuisplein, Ringdijk - Rotterdamseweg, Ringdijk - Van Schaikstraat, Ringdijk - Burgemeester Slobbelaan, Ringdijk - Lindelaan, H.A. Lorentzstraat - W. Snelliusweg, H.A. Lorentzstraat - D. Uytenboogaertstraat, H.A. Lorentzstraat - Chr. Huygensstraat, alle aansluitingen op Thorbeckelaan, Hoofdland en Laurensvliet en de aansluitingen van fietspaden op hoofd- en wijkontsluitingswegen. Op deze kruispunten is het extra opletten op de nieuwe situatie.

Bijna klaar
Op dit moment zijn bijna alle werkzaamheden aan de kruisingen klaar. In zeer korte tijd zijn bijna 100 kruispunten aangepast om het verkeer bij het ingaan van de nieuwe voorrangsregel veilig door te kunnen laten gaan. Op plaatsen waar de werkzaamheden nog niet uitgevoerd zijn, maar waar de voorrang wel op een speciale wijze geregeld wordt, zal met borden de regeling aangegeven worden.