CDA

Europese Commissie wijst op belang vogelbescherming bij heringebruikname IJzeren Rijn

De eisen die voortvloeien uit Europese natuurbeschermingsrichtlijnen vormen mogelijk een belemmering voor heringebruikname van het IJzeren-Rijntracé. Dat blijkt uit antwoorden van de Europese Commissie op vragen die europarlementariër Ria Oomen-Ruijten (CDA) samen met Belgische en Duitse collega's stelde. De europarlementariërs nemen geen genoegen met vage antwoorden en eisen duidelijkheid.
De vijf europarlementariërs, allen afkomstig uit het Zuid-Nederlandse grensgebied, vroegen de Europese Commissie naar de milieu-eisen die aan een heringebruikname van het historische IJzeren-Rijntracé zijn verbonden. De Commissie, bij monde van verantwoordelijk commissaris De Palacio, is van mening dat er in Nederland een milieu-effectrapportage nodig is. Daarbij dient de Nederlandse overheid zich goed rekenschap te geven van het feit dat het tracé mogelijk door een speciale beschermzone voor vogels loopt. Heringebruikname van het tracé is daardoor slechts toegestaan indien er geen enkel alternatief voorhanden is.
Initiatiefneemster Oomen-Ruijten: "De Europese Vogel- en Habitatrichtlijnen uit 1979 respectievelijk 1992 verplichten de lidstaten om speciale beschermingszones voor vogels en andere dieren aan te wijzen. Bij een bepaald gebruik van die regels, zoals bij de aanleg van het Avantus-industriegebied in Heerlen, kunnen vraagtekens gezet worden.Wanneer het echter, zoals bij het IJzeren-Rijntracé, gaat om doorkruising van een landschapspark, past het om zich zeer goed rekenschap van de Europese regels te geven."
De antwoorden van de Commissie zijn volgens de europarlementariërs niet bevredigend. Zij hebben daarom opnieuw vragen gesteld. Uit de antwoorden daarop moet duidelijk worden of het tracé, zowel in Nederland als Duitsland, daadwerkelijk door de genoemde 'speciale beschermingszones' loopt. Verder dient de Commissie aan te geven of er ook in Duitsland een milieu-effectrapportage vereist is. Oomen-Ruijten meent van wel: "We moeten óók op ruimtelijk gebied over de grenzen heen kijken. De Commissie voor de milieueffectrapportage gaf in haar advies aan minister Netelenbos al aan dat de grensoverschrijdende milieueffecten terdege in hun onderlinge samenhang moeten worden bekeken. Ik sluit me daarbij van harte aan, en denk dat een ondubbelzinnige uitspraak van de Europese Commissie een extra druk oplevert om zulks ook te doen."