Ministerie van Buitenlandse Zaken

http://www.minbuza.nl/content.asp?Key=414406



Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Directie Europa Afdeling Oost-Europa Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag

Datum 4 mei 2001 Auteur DEU

Kenmerk DEU Telefoon 070 - 348 6361

Blad /1 Fax 070 - 348 5329

Bijlage(n) E-mail DEU@minbuza.nl

Betreft Beantwoording vraag van het lid Blaauw over de registratie van ontheemden en vluchtelingen in kampen in en nabij Tsjetsjenië

Zeer geachte Voorzitter,

Tijdens het Algemeen Overleg van 26 april jl. over de Raad van Europa en het bezoek van Minister-President Kok en mijzelf aan Moskou op 19 januari jl., zegde ik toe, naar aanleiding van een vraag van de heer Blaauw over vluchtelingenkampen in Tsjetsjenië en mogelijke humanitaire hulp aan Tsjetsjeense rebellen, u nader te zullen informeren.

Na het uitbreken van het tweede Tsjetsjeense conflict stroomden in grote getale ontheemden Tsjetsjenië uit, vooral in de richting van Ingoesjetië. Aanvankelijk werden zij op ad hoc basis opgevangen, zonder duidelijke organisatie of registratie. Na enkele weken begonnen het Russische Ministerie van Noodsituaties, Emercom, en lokale Ingoesjetische autoriteiten een systeem van registratie van ontheemden. Begin 2000 heeft Danish Refugee Council in samenwerking met UNHCR in Ingoesjetië een eigen registratie-systeem ingevoerd. Registratie van ontheemden binnen Tsjetsjenië is o.m. door de slechte veiligheidsomstandigheden gecompliceerder. Voor de enkele ontheemdenkampen in Tsjetsjenië gelden grotendeels dezelfde registratievormen als hiervoor genoemd voor Ingoesjetië. Voor alle vormen van registratie geldt echter dat zij niet sluitend zijn, onder meer doordat ontheemden geregeld voor korte of langere tijd terugkeren naar hun plaats van herkomst in Tsjetsjenië om hun bezittingen te controleren of bv. enige landbouw te bedrijven.

In antwoord op de vraag van de heer Blaauw kan worden aangegeven dat de registratie niet uitsluit dat mensen die aan de kant van de Tsjetsjeense rebellen hebben gevochten voor korte of langere duur en herhaaldelijk in humanitaire kampen verblijven en daar hulp ontvangen. Mijns inziens zou geen enkel acceptabel registratiesysteem daartoe in staat zijn. Van Russische zijde wordt de mogelijkheid dat Tsjetsjeense rebellen zich als gewone burgers onder de burgerbevolking begeven gebruikt als argument voor de opschoningsacties en voor de controleposten die op diverse plaatsen in Tsjetsjenië voorbijgangers controleren.

de Minister van Buitenlandse Zaken

Kenmerk
DEU
Blad /2

===