Gemeente Ede

4 mei herdenking Ede

De jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei begon met een bijeenkomst in de Oude Kerk. Hier werd voor veel belangstellenden het requiem van Gabriël Faurré uitgevoerd door de Christelijke Oratorium Vereniging Excelsior uit Ede. Een requiem is een gezongen mis voor de doden en voor deze gelegenheid zeer toepasselijk. De waardering hiervoor was dan ook merkbaar bij de aanwezigen. Na deze plechtigheid volgde de opstelling van de stoet en vertrok de Stille Tocht naar het Mausoleum aan de Vossenakker. Ook hier hadden zich veel mensen, jong en oud, verzameld om de kranslegging bij te wonen.

Kransen zijn gelegd door:

Burgemeester Blanken namens de gemeente Ede
Voormalig Verzet Ede: het echtpaar Wildenburg
RMC namens alle militairen: Lt.kol. A. Koch
Bond van Wapenbroeders: dhr. J.P. Romp en dhr. A. Rotscheid Scouting: Langenberggroep Geraldine Peelen
Pieter Maritzgroep Bart Onnink
Tarciusgroep Marloes van de Aa
Jan Hilgersgroep Pim de Leeuw
Twee leerlingen Prins Constantijnschool: Michelle van Buren en Marloes Beld

Na de twee minuten stilte en het gezamenlijk zingen van het Wilhelmus volgde het défilé waarbij door diverse generaties bloemen zijn neergelegd voor de slachtoffers van toen.

Het geheel werd muzikaal ondersteund door muziekvereniging De Harmonie Ede, de aankondiging werd gedaan door Henk Duinhoven, de Erewacht werd gevormd door de Nationale Reserve. De leden van de scouts waren zoals ieder jaar aanwezig voor diverse hand- en spandiensten. De regie bij het Mausoleum was in handen van Jaap Scheeres.



Ede, 10 mei 2001