Gemeente Sittard-Geleen

04-05-2001
Onthulling oorlogsmonument

04-05-2001 Onthulling oorlogsmonument

Onthulling oorlogsmonument
Tijdens de dodenherdenking op vrijdag 4 mei worden kransen gelegd bij het oorlogsmonument op de Markt en de nieuwe gedenkplaat op de algemene begraafplaats aan de Lahrstraat.

Om 19.30 uur leggen burgemeester W. Dijkstra, Oranjecomité en scholengroep Trevianum een krans bij het monument op de Markt. Aan de muur op het plein bij de hoofdingang van de algemene begraafplaats is de nieuwe gedenksteen met namen van slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog geplaatst. Op deze plek wordt om 20.05 een krans gelegd door de burgemeester namens het gemeentebestuur, de voorzitter van het Oranjecomité Sittard en een vertegenwoordiger van het Oorlogsgravencomité.

De gedenksteen is een wens van het Oranjecomité Sittard die het gemeentebestuur nu heeft gerealiseerd. Het gemeentebestuur heeft nog voor de herindeling besloten op de algemene begraafplaats in Sittard een gedenksteen voor de Sittardse gevallenen te plaatsen. Op deze gedenksteen zijn bijna 220 namen vermeld van mensen die in de periode 1940-1947 ten gevolge van een oorlogshandeling in Sittard onvrijwillig om het leven zijn gekomen en Sittardenaren die elders ten gevolge van oorlogshandelingen onvrijwillig het leven hebben verloren. Op de gedenkplaat is ruimte opengelaten voor namen die nog ontbreken.