NOS


Voor de poorten van de hemel naar de hel

04-05-2001


Kamp Vught Een kamp van stand noemt mevrouw Wieberdink het voormalige concentratiekamp Vught in de documentaire Voor de poorten van de hemel naar de hel. Althans, zo was het volgens mevrouw Wieberdink oorspronkelijk opgezet. Een kamp onder toezicht van het Rode Kruis, schoon en met voldoende te eten. De werkelijkheid was anders. Vught was een concentratiekamp als alle andere. Velen vonden er de dood.

kruis In de NOS-documentaire Voor de poorten van de hemel naar de hel wordt een beeld geschetst van de laatste dramatische dagen van het concentratiekamp Vught, toen op de valreep nog eens 140 gevangenen werden gefusilleerd. Dit wordt gedaan aan de hand van uniek beeldmateriaal en gesprekken met overlevenden. De NOS-documentaire van Annegriet Wietsma over het voormalige concentratiekamp Vught vormt een belangrijk onderdeel van de 4 mei-uitzending van de NOS.

marius flothuis De documentaire laat op indrukwekkende wijze de tragische periode in september 1944 zien. Het kamp Vught herbergde op dat moment zon 4000 gevangenen. De gevangenen werkten er ten behoeve van de Duitse oorlogsindustrie. Muziek maken en zingen was daarnaast een manier om te overleven. Tot het moment waarop de Duitsers in paniek raken door het oprukkende geallieerde leger op 5 september 1944, Dolle Dinsdag. 140 gevangenen worden vlak buiten de poorten van het kamp gefusilleerd. De anderen worden in overvolle treinen afgevoerd naar de Duitse concentratiekampen Sachsenhausen en Ravensbrück. Van de ruim drieduizend getransporteerden keert een groot deel niet meer terug.
Gisela Wieberdink-Söhnlein Over het kamp Vught en met name de laatste dagen komen in de documentaire twee overlevenden aan het woord: Gisela Wieberdink-Söhnlein en de componist Marius Flothuis. Ze vertellen over de sfeer in het kamp ("aan de ene kant hoorde je de kanonnen van de bevrijders en aan de andere kant de knallen van de executiepelotons") en over de schok toen bleek dat ze naar Duitse concentratiekampen werden overgebracht. ("We werden met 80 man in een wagon gepropt waar maar plaats was voor 40.") In de documentaire zijn beelden te zien die niet eerder op de televisie zijn vertoond: onder andere van vluchtende Duitsers op Dolle Dinsdag en ook beelden van het kamp Vught, direct na de bevrijding toen buurtbewoners er verbaasd rondkeken. De documentaire Voor de poorten van de hemel naar de hel wordt op vrijdag 4 mei uitgezonden op Nederland 2 tussen 19.33 en 19.50 uur.