Neways Electronics International N.V.

Son, 4 mei 2001 (14.00 uur)

PERSBERICHT

NEWAYS ELECTRONICS INTERNATIONAL N.V.

Neways neemt maatregelen voor sneller rendementsherstel

Neways Electronics International (Neways) maakt bekend dat op een aantal gebieden ingrijpende maatregelen zullen worden genomen om te komen tot sneller rendementsherstel. De maatregelen maken onderdeel uit van een operationeel verbeteringstraject en een strategische aanscherping die bij Neways momenteel wordt doorgevoerd. Neways heeft in het eerste kwartaal van dit jaar te maken gehad met verslechterde marktomstandigheden in de telecom- en halfgeleidersector. Van de in totaal 23 Neways-werkmaatschappijen hebben Neways Huizen, Ramaer en NAE last van teruglopende orderontvangsten. Neways Huizen en Ramaer hebben in het eerste kwartaal verlies geleden. De andere werkmaatschappijen hebben goed gerendeerd. Derhalve is het eerste kwartaal winstgevend afgesloten.

De Directie van Neways heeft besloten tot de volgende maatregelen:
1. Een reorganisatie bij Neways Huizen;

2. Een gedeeltelijke afwaardering van de vaste activa van Ramaer;
3. Een extra voorziening voor incourante voorraden;
4. Een herschikking van SMD-productielijnen over de Neways-vestigingen.
Inclusief een voorziening wegens herschikking van activiteiten bij Neways Heerlen, zal dit jaar in totaal ongeveer netto EUR 15 miljoen aan extra voorzieningen worden getroffen.

De maatregelen sluiten aan op de bij de jaarcijfers aangescherpte strategische uitgangspunten en nieuwe markomstandigheden. Neways zal zich (in Nederland en Duitsland) meer gaan richten op productontwerp, prototyping en reparatie. De uitbesteding van productieactiviteiten aan de werkmaatschappijen in Slowakije en China, en een productiebedrijf in Tsjechië zal worden vergroot, daarnaast zal verdere specialisatie van werkmaatschappijen worden nagestreefd.

Reorganisatie Neways Huizen
Neways Huizen zal zich volledig gaan specialiseren in ontwikkeling, prototyping en reparatie. In verband met de huidige situatie op de telecom markt is voorgenomen de serie-productieactiviteiten stop te zetten en voor het eind van het jaar het aantal medewerkers af te bouwen met circa 120.

Gedeeltelijke afwaardering vaste activa Ramaer
De nieuwe printplaten productiefaciliteit van Ramaer heeft sinds de herstart in september 1999 te maken gehad met aanloopverliezen. De verwachting was dat Ramaer dit jaar uit de aanloopverliezen zou komen. Met name door de terugval in de telecom markt is deze verwachting niet meer reëel. Besloten is daarom tot een gedeeltelijk afwaardering van de vaste activa van Ramaer.

Extra voorziening voor incourante voorraden
De voorraadpositie is in het afgelopen jaar door componentenschaarste sterk opgelopen. Door de nasleep hiervan zijn de voorraden in het eerste kwartaal opnieuw toegenomen. Dit maakt het noodzakelijk een extra voorziening voor incourante voorraden te treffen. Het terugdringen van courante voorraden zal ook in de rest van dit jaar prioriteit krijgen. De problemen met componentenschaarste zijn in het eerste kwartaal afgenomen. Veel aandacht gaat uit naar de verbetering van logistieke- en inkoopprocessen. Dit zal leiden tot substantieel lagere voorraadniveaus.

Herschikking SMD-productielijnen
Volgend op de voorgenomen stopzetting van serie-productieactiviteiten van Neways Huizen, de integratie van Ripa en de herstructurering bij Neways Heerlen zal een herallocatie van SMD-productielijnen plaatsvinden. Om extra kostenvoordelen te kunnen realiseren zal Neways meer productieactiviteiten gaan uitbesteden aan haar buitenlandse productiebedrijven. Neways beschikt hiervoor over werkmaatschappijen in China en Slowakije en een samenwerkingsovereenkomst met een bedrijf in Tsjechië. De totale SMD-capaciteit bij Ximec in China en Q-Nova in Slowakije zal derhalve worden uitgebreid.

Neways Electronics International N.V. (Neways) houdt op 16 mei haar Algemene Vergadering van Aandeelhouders in het Evoluon te Eindhoven (14.00 uur), waarbij een verdere toelichting wordt gegeven. Op 21 augustus 2001 voorbeurs zal Neways de halfjaarcijfers bekend maken.

Meer informatie kunt U krijgen bij:

Drs. ir. B. Doorenbos (CEO) Drs. V.B.M. de Bok (CFO) Tel. 040 2679226 Tel. 040 - 2679247 Neways Electronics International N.V.
Adres hoofdkantoor: Postbus 69, 5690 AB SON Website: www.neways.nl

Neways Electronics International N.V. is een kennisintensieve en technologisch hoogwaardige one stop service provider op het gebied van klantspecifieke elektronische systemen voor toepassingen in eindproducten. De groep bestaat uit een groot aantal internationaal opererende bedrijven en richt zich op de ontwikkeling, productie en verkoop en onderhoud van een breed scala aan producten voor de diverse technologische marktsectoren. Neways richt zich op kennisintensieve, hoge toegevoegde waarde producten in mid-volume tot hoog-volume productieseries. De producten lopen uiteen van kabelmodems en modules voor telefoniecentrales voor de telecomsector, dashboardmodules en ventilatorsystemen voor de automotive sector tot satellietsystemen en pacemakers voor toepassingen in de lucht- en ruimtevaart en de medische sector. Daarnaast richt de onderneming zich ook op eindgebruikers in niche markten, waar het rechtstreeks hoge toegevoegde waarde producten, zoals industriële regelsystemen, voor ontwikkelt, produceert en verkoopt. Klanten van Neways zijn grote OEM's, zoals Philips, ASML, Lucent en Ericsson. Neways biedt werk aan ongeveer 1700 medewerkers. In 2000 werd een omzet gerealiseerd van EUR 220 miljoen. De onderneming is sinds 1986 genoteerd aan de Officiële Markt van Euronext Amsterdam N.V.

Tot de Neways groep behoren de volgende bedrijven:

Neways Advanced Electronics B.V. Son, Hoyte B.V. Son, Ramaer B.V. Helmond, Ramaer Protos & Specialties B.V. Helmond, Neways Heerlen B.V., Si-Lectron B.V Kerkrade, Neways Leeuwarden B.V., Neways Huizen B.V., Hymec B.V. Sittard, Hykong Ltd. - Hong Kong, Wuxi Ximec Electronics Co. Ltd. Wuxi, Neways Electronics Production GmbH en PMA GmbH - Kassel (Duitsland), Purfürst GmbH Isernhagen (Duitsland), Q-Nova a.s. - Nova Dubnica (Slowakije), Ripa Electronics Best, Ripa SMT Center Best, Ripa Assembly Belgium Opglabbeek (België), Evic Electronics Echt, Evic Service & Repair Center Echt, Evic Service en Repair Center Budapest (Hongarije), Evic Service & Repair Belgium Opglabbeek (België) en Ripa Systems Eindhoven, Evic Deutschland Gmbh Gerlingen (Duitsland)