Gemeente Hilversum

Ruim miljoen voor inburgering nieuwkomers

Van de rijksbijdrage van f 1.027.230,- die de gemeente Hilversum dit jaar ontvangt voor de inburgering van nieuwkomers gaat bijna de helft naar inburgeringstrajecten. Het overige deel wordt vooral gebruikt voor personeel en huisvesting.. Vluchtelingenwerk ontvangt ruim f 86.000,-. Aldus heeft het college van burgemeester en wethouders dinsdag besloten.

Rijksoverheid en gemeenten zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de opvang en inburgering van nieuwkomers. De gemeenten bepalen binnen het rijksbeleid wie voor een inburgeringsprogramma in aanmerking komen.

Bij de uitvoering van dat programma zijn tal van instellingen en organisaties betrokken, zoals de samenwerkende gemeenten in het Gooi, het Dudok College, Bureau Nieuwkomers, Vluchtelingenwerk en het SIS. Zij speken af op welke wijze de nieuwkomers worden begeleid en opgeleid. Bepalend voor de hoogte van de rijksbijdrage zijn het aantal succesvol afgeronde trajecten, de schomme-lingen in het aantal nieuwkomers en de begrotingsruimte.

Ten aanzien van de taallessen Nederlands hebben gemeente (Bureau Nieuwkomers), Dudok College en nieuwkomers inmiddels afspraken gemaakt. Deze zijn vastgelegd in een inburgeringsovereenkomst. Twaalf regio-gemeenten werken rond deze taallessen samen. Met een aantal daarvan onderhoudt Bureau Nieuwkomers Hilversum, belast met de trajectbegeleiding inburgering, nauwe contacten.

Per 1 april jl. is de nieuwe vreemdelingenwet in werking getreden. Deze nieuwe wet kent aan alle nieuwkomers één verblijfstatus voor drie jaar toe. De consequenties van de nieuwe wet voor de instroom nieuwkomers in Hilversum nog onduidelijk.