Ministerie van Defensie



Nieuwsberichten


Nederland herdenkt gevallenen

04-05-2001

Op verschillende plaatsen in ons land zijn vandaag de doden herdacht die tijdens en na de Tweede Wereldoorlog zijn gevallen. Op de Dam in Amsterdam vond de Nationale Dodenherdenking plaats. Hier legden ondermeer H.M. de Koningin en Z.K.H. de Prins van Oranje een krans aan de voet van het monument. Namens de Ministerraad legde minister De Grave van Defensie samen met minister-president Kok, minister Borst en de gevolmachtigde ministers van de Nederlandse Antillen en Aruba een krans.

Ook de Chef Defensiestaf en de bevelhebbers van marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee legden een krans. De plechtigheid op de Dam werd muzikaal omlijst door de Johan Willem Friso-kapel onder leiding van majoor Gillings. Sergeant Vreeman blies de taptoe kort voor de twee minuten stilte die in het hele land in acht werd genomen. Militairen van de krijgsmachtdelen verzorgden in Amsterdam een ere-afzetting
Eerder op de dag vonden dodenherdenkingen plaats in ondermeer Den Helder en Soesterberg waar de marine en de luchtmacht hun gevallenen eerden. De traditionele herdenking op de Grebbeberg ter nagedachtenis aan de gevallenen bij de landmacht werd afgelast in verband met het MKZ-virus. Wel werd bij het monument in besloten kring een krans gelegd.