Socialistische Partij afdeling Utrecht

PERSBERICHT SP statenfractie Utrecht
Utrecht, 4 mei 2001.

SP: advies zendmasten staaltje bestuurlijke lafheid

Het advies van "onafhankelijk bemiddelaar" Tommel over de zendmastenproblematiek bij Ijsselstein is een staaltje bestuurlijke lafheid, dat de zwarte piet probeert neer te leggen bij de bewoners. Dat commentaar geeft de SP statenfractie op de presentatie van het eindverslag. De SP heeft sinds mei 1997 gepleit voor een fundamentele oplossing voor de overlast, in de vorm van het uitfaseren van de middengolfzenders naar de FM. In januari 1999 publiceerde zij het rapport "Stoorzenders", gebaseerd op een huis-aan-huis-enquete in de Ijsselsteinse wijk Zenderpark, gelegen aan de voet van de zenders. In juni 2000 namen de Utrechtse staten met algemene stemmen een motie van SP en D66 aan, waarin bij de Tweede kamer wordt aangedrongen op een structurele oplossing.

SP-fractievoorzitter Paulus Jansen constateert dat Tommel in zijn advies de enige fundamentele oplossing, die bovendien breed draagvlak geniet in de streek, terzijde schuift. Hij gebruikt daarvoor het argument dat er volop vraag is naar zendercapaciteit, zowel op de middengolf als op de FM. Tommel negeert hiermee de unieke mogelijkheid om de overlast definitief kwijt te raken door middel van de extra FM frequenties die in het kader van de landelijke herverkaveling (Zero Base) beschikbaar komen. Staatssecretaris De Vries (VVD) wil deze frequenties liever voor veel geld veilen onder nieuwe commerciële zendgemachtigden. Zij krijgt daarvoor tot dusver rugdekking van een meerderheid van de Tweede Kamer, die in 2000 een SP-motie voor het uitfaseren van de frequenties verwierp.

Tommel had als onafhankelijk bemiddelaar de de ruimte kunnen en moeten nemen om het Kabinet en de Tweede Kamer op de consequenties van hun keuze te wijzen. Het is immers bij andere vormen van emissies heel gebruikelijk om eerst de milieuruimte vast te leggen en daarna pas te bepalen of er nog extra vergunningen kunnen worden uitgegeven.

De SP concludeert dat daarmee het welzijn van de omwonenden ondergeschikt gemaakt wordt aan de belangen van commerciële partijen en de schatkist.

Door de middengolfzenders te versnipperen over drie locaties, wat Tommel nu voorstelt, wordt ook nog eens inbreuk gemaakt op een elementair principe uit de ruimtelijke ordening, namelijk het bundelen van overlastgevende functies. Een principe wat bv. gevolgd is bij het ontwikkelen van een zenderpark in Zuid-Oost Flevoland, vijfentwintig jaar geleden.

Inlichtingen:

P.Jansen, (06) 51844755.