Actueel

Schoonebeeker heideschapen blijven MKZ-risico

Bron: College van Beroep voor het Bedrijfsleven 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 4-05-2001

college van beroep voor het bedrijfsleven

PERSBERICHT

SCHOONEBEEKER HEIDESCHAPEN BLIJVEN MKZ-RISICO

Het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (RVV) mag het veterinaire risico dat twee kuddes heideschapen vormen voor de veeteelt in MKZ-vrije gebieden, zwaarder wegen dan het belang bij bescherming van deze heideschapen. Dit besliste de president van het College van Beroep vanochtend (vrijdagochtend 4 mei).

Tegen het ministerie van LNV was een kort geding aangespannen door de eigenaren van een kudde Schoonebeeker schapen, de Stichting Zeldzame Huisdierrassen en enkele natuurorganisaties.
Het ministerie is voornemens de twee kuddes te doden, hoewel het gaat om zeldzame rassen, namelijk Schoonebeeker en Veluwse Heideschapen. De betrokken schapen bevinden zich in de buurt van bedrijven in Tongeren en Oene, waar besmetting met mond- en klauwzeer is vastgesteld. Volgens het ministerie van LNV verhoogt het laten leven van deze heideschapen het risico van een nieuwe uitbraak van mond- en klauwzeer.

De rechter heeft er nog eens op gewezen dat het inschatten van dit soort veterinaire risico's tot de bevoegdheden behoort, die de wetgever aan de minister van Landbouw heeft toegekend. De toetsing van zijn beleid vindt plaats in de Tweede Kamer. Het ligt niet op de weg van de rechter een eigen risicoafweging in de plaats te stellen van die van de minister.

Natuurorganisaties en de eigenaren van deze heideschapen hebben grote twijfels over het beleid van de minister. Hiermee is zijn veterinaire onderbouwing echter niet evident en overtuigend op losse schroeven gesteld, zo oordeelde de rechter. Daarom kan de minister van Landbouw de betrokken twee kuddes in dit MKZ-gebied als een veterinair risico aanmerken voor de veehouders en hun dieren in MKZ-vrije gebieden.

Zoals de president al eerder had overwogen, is niet aannemelijk geworden dat met doding van deze schapen ook het Schoonebeeker ras met uitsterven wordt bedreigd. Dit geldt ook voor de Veluwse Heideschapen.

De volledige tekst van de uitspraak van de president van het College van Beroep, is woensdag 9 mei aanstaande op deze site te raadplegen verkrijgbaar bij de griffie van het College, telefoon 070 - 3813930.