PERSBERICHT - 04 MEI 2001

Er was eens ...

uniek samenwerkingsverband van de
Gerrit Rietveld Academie en de Efteling

Tot 12 mei zijn tien projecten van eindexamenstudenten van de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam te aanschouwen in de Efteling. Korte videofilmpjes, objecten, performances en happenings over de Efteling-beleving van de studenten staan verspreid over het terrein van de Efteling.

De Efteling vindt steeds meer aansluiting bij jonge ontwerpers en kunstenaars. Dat blijkt ook uit haar samenwerking met de nieuwe afdeling FunLab van de Design Academy in Eindhoven.

Verbazing en vervreemding

Fantastisch dat de Efteling open staat voor een studentenproject als dit, aldus een woordvoerder van de Gerrit Rietveld Academie. Tot 12 mei weten eindexamenstudenten van de academie met tien autonome objecten, performances en happenings Efteling-bezoekers te verbazen en te vervreemden.

De projecten dragen titels als `hutten bouwen' (gebaseerd op jeugdsentiment), `dé-attractiveringsruimte' (waarin even tijd wordt gevraagd voor beleving van groen en gras), `separator' (een op maat gemaakte scheidingswand voor een auto)... of `nieuwe entree' (om de bezoeker te verwelkomen in de groenrijke attractie die Efteling heet). Ook de verschillende videofilmpjes spreken voor zich. Opvallend is dat het contrast tussen ruige attracties enerzijds en de rust en de ruimte van het Efteling Park anderzijds voor vele eindexamenstudenten een inspiratiebron bleek.

Podium

De Efteling, een van de meest toonaangevende attractieparken in Europa, fungeert als podium voor kunstobjecten gemaakt door eindexamenstudenten van een van de meest prestigieuze kunstacademies in Europa, de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. `Gerrit Rietveld in de Efteling' maakt kunst laagdrempelig en voor een breed publiek toegankelijk.

Jong en oud, maar ook kunstleken en kunstkenners komen samen in de Efteling en worden geconfronteerd met sprookjes, sensationele shows, attracties en -bewust of onbewust- kunst. Bij binnenkomst in het park vindt de bezoeker een plattegrondje van de diverse kunstobjecten in de parkinformatiefolder, gratis verkrijgbaar in de hoofdentree `Het Huis van de Vijf Zintuigen'.

Noot voor de redactie,