Gemeente Noordwijk

P E R S B E R I C H T

GS ZUID-HOLLAND STEUNEN BUITENHUIZEN IN BRONSGEEST- NOORD

De bouw van buitenhuizen in het gebied Bronsgeest-Noord in Noordwijk is uit ruimtelijk oogpunt aanvaardbaar. Dit hebben de gedeputeerden Norder en Vissers van de provincie Zuid-Holland bevestigd in een overleg met de gemeente Noordwijk. Zij zullen Provinciale Staten voorstellen dit uitgangspunt over te nemen, zodra een gedeeltelijke herziening van het provinciale streekplan aan de orde is. Bij de daaropvolgende integrale herziening kunnen de buitenhuizen dan definitief in het streekplan worden opgenomen.

Met de bouw van een beperkt aantal buitenhuizen wil de gemeente het verlies in grondkosten compenseren, dat ontstaat door een wijziging van de woningbouw-plannen in Noordwijk. In plaats van één grote nieuwbouwwijk (Groot-Bronsgeest), wordt nu de bouw voorbereid van twee kleinere nieuwbouwwijken (Boechorst en Offem-Zuid). De provincie werkt hieraan mee door, vooruitlopend op een al geplande integrale herziening van het streekplan, nu eerst een gedeeltelijke herziening mogelijk te maken.

Vorig jaar heeft de Noordwijkse gemeenteraad het gebied Offem-Zuid als nieuwe woningbouwlocatie aangewezen, waarmee het oorspronkelijke plan voor Groot-Bronsgeest kwam te vervallen. Van dit plan wordt het zuidelijk deel onder de naam Boechorst nog wel gerealiseerd. Maar voor Bronsgeest-Noord is Offem-Zuid in de plaats gekomen. Het behoud van waardevolle bollengrond in Bronsgeest-Noord, overeenkomstig de regionale afspraken in het Pact van Teijlingen, is een van de redenen waarom de gemeenteraad voor deze "omklap" heeft gekozen.

Noordwijk 4 mei 2001

AJZ/Communicatie, tel. 071-3660451