Persbericht

Den Haag, 4 mei 2001

Nieuwe voorzitter NLIP.

De NLIP de Branchevereniging van Nederlandse Internet Providers heeft recent haar nieuwe, onafhankelijke voorzitter gekozen de heer Drs. H.F.A.M. (Ad) Huijsmans. Ad Huijsmans (53) kan bogen op een brede bestuurservaring, onder andere als President Directeur van het Nederlands Omroepbedrijf NV (NOB) en als Algemeen Directeur van het Ziekenhuis Rijnstate Arnhem en het Academisch Ziekenhuis Utrecht. Ook vervulde Ad Huijsmans diverse directie-en staffuncties. Als Algemeen Directeur Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening van de Gemeente Rotterdam en staffuncties op het gebied van Algemene Wetenschap en Onderwijs. Ad Huijsmans volgt Drs. Fred Eisner op, voorzitter sinds 1997. Dit najaar is Fred Eisner regulier afgetreden en blijft als extern adviseur actief voor de NLIP.

De NLIP
Momenteel zijn vele providers als lid aangesloten. Gezamenlijk bedienen de leden van de NLIP thans ongeveer 80% van de (overwegend particuliere) modem-accessmarkt en ongeveer 85% van de (overwegend zakelijke) netwerkaccess- en servermarkt. De NLIP behartigt de belangen van de Nederlandse Internet Providers. In algemeen maatschappelijke zin streeft
deNLIP ernaar de kwaliteit, de groei en de continuïteit van het Internet in Nederland te bevorderen. Daarbij ligt het accent om op positieve wijze vorm te geven aan het vakinhoudelijke- en het bedrijfsmatige imago van de branche. Verder is het algemeen beleid van de NLIP en haar voorzitter erop gericht om de positie van de providers te verbeteren; het Internet in de Nederlandse economie en informatiemaatschappij te integreren en voorlichting te geven aan internetaanbieders, gebruikers, politiek, pers, publiek, wetenschap en onderwijs. Het streven is nieuwe wet -en regelgeving te initiëren en te beïnvloeden, met een voor Internet Service Providers en hun bedrijfsvoering aanvaardbare inhoud en werkingwijze.

SPEERPUNTEN 2001
De NLIP volgt namens haar leden alle technische, wets- en beleidsmatige ontwikkelingen die het belang van haar leden (kunnen) raken. De voorzitter stelt daarbij algemene belangenbehartiging van de NLIP- leden voorop en richt zich op de non-competitieve zaken.


1. PRIVACY
Het jaar 2001 wordt het jaar van de privacy. Dit onderwerp zal bij elk concreet beleidsplan zo mogelijk en indien relevant extra aandacht krijgen.


2. EERLIJKE CONCURRENTIE
De NLIP staat een open markt voor waarin ruimte is voor concurrentie en onderlinge samenwerking. Het streven is om de eindgebruiker een goede prijs-kwaliteitverhouding ter beschikking te stellen, als gevolg van een Eerlijke mededinging.


3. VEILIGHEID en KWALITEIT
In 2001 richt de NLIP zich niet alleen op de ontwikkeling van een verhoogde
veiligheid en gedragscode op het internet. Een definitie van een breed keurmerk en een verhoging van technische kwaliteitseisen ten behoeve van de toegankelijkheid van het internet. Ook wordt aandacht besteed aan de ontwikkeling van branchebrede Algemene Voorwaarden (SER), aan de herziening van de gedragscode, een klachtenregeling, privacy-policy en toetsing van de nieuwe wet bescherming persoonsgegevens.