Universiteit Twente

WETENSCHAPSNIEUWS 01/05 11-5-2001

Samenvatting promotie

On the Friction of Thin
WN 01/22* 4 mei 2001

promotie ir. H. Visscher, faculteit Werktuigbouwkunde: On the friction of thin

Voor gebruikers van harde schijven voor computers zijn de hoeveelheid en de snelheid van het opslaan van informatie belangrijke criteria. Tevens moet informatie betrouwbaar worden opgeslagen en na vele jaren nog terug te lezen zijn. Het opslaan en teruglezen van informatie wordt bereikt door een leeskop relatief te bewegen ten opzichte van de harde schijf. Door middel van een magnetisch veld wordt de informatie dan overgebracht. Voor een maximale opslagcapaciteit is het gewenst dat de leeskop in contact is met de schijf. Dit wordt contact recording genoemd. Bij harde schijven voor computers is de afstand tussen leeskop en medium in de loop der jaren met een factor 200 afgenomen. Naarmate de afstand tussen leeskop en schijf kleiner wordt, ontstaan er echter meer problemen met wrijving en slijtage. Het is daarom uitermate belangrijk inzicht te verwerven in de wrijvingsprocessen.

Het doel van het onderzoek On the Friction of Thin Film Rigid Disks was een beter inzicht te krijgen in de verschillende smeringsgebieden tussen een leeskop en een harde schijf. Deze smeringsgebieden kunnen worden onderscheiden doordat de schijf bestaat uit een substraat met daarop opgedampte dunne laagjes. Aan het oppervlak van de schijf is verder nog een dun vloeistof laagje aangebracht voor de smering. De afstand tussen het schijfoppervlak en de leeskop wordt in stand gehouden door middel van aerodynamische smering. Via een grondige analyse van de leeskopschijf-interface wordt in het proefschrift een wrijvingsmodel ontwikkeld en geanalyseerd. Dit model kan gebruikt worden om de wrijving en de separatie tussen de leeskop en een harde schijf te voorspellen. Om het model te verifiëren zijn wrijvingsexperimenten uitgevoerd met behulp van een nano-indentatie-instrument. De resultaten van het wrijvingsmodel en dat van de experimenten worden met elkaar vergeleken.

Uit het onderzoek volgt dat voor een minimale wrijving èn minimale afstand tussen de leeskop en een schijf de relatieve snelheid en de afmetingen van de leeskop zo moeten worden gekozen dat de harde schijven in het overgangsgebied tussen gemengde smering en aerodynamische smering werkzaam zijn.

promotor prof. ir. A.W.J. de Gee
informatie drs. B. Meijering tel. (053) 4894385 e-mail b.meijering@cent.utwente.nl

© Universiteit Twente 2001
Laatst gewijzigd op 11-05-01 .