Politiebericht Friesland: Friesland 4-05-2001
Politieberichten van 3/5 (13.00 uur) t/m 4/5 (07.00 uur)

Leeuwarden: inbraak kantoor
Van woensdag op donderdag werd ingebroken in het kantoor van de Rechtshulp aan de Wijnhornsterstraat. Aan de achterzijde van het pand werd een ruit vernield. Uit een kantoor werd een printer weggenomen. Een medewerker van het kantoor, een 39-jarige inwoner van Jelsum, heeft aangifte gedaan.

Wolvega: inbraak auto`s
Van woensdag op donderdag werd ingebroken in een viertal auto`s, die respectievelijk geparkeerd stonden op de Sickengastraat, de Breuningslaan, de Rossinistraat en de Venne. Men kwam de auto`s binnen door verbreking. Uit de auto`s werd geluidsapparatuur weggenomen. De eigenaars hebben aangifte gedaan.

Dokkum: winkeldiefstal
Donderdag omstreeks 16.35 uur werd een winkeldiefstal gepleegd bij een supermarkt aan de Walddyk. De verdachte had uit de winkel 2 flesjes aftershave weggenomen en was hierbij betrapt door het personeel. Nadat hij de diefstal had gepleegd, was de verdachte er vandoor gegaan, waarop het personeel de achtervolging had ingezet. Met hulp van het personeel kon de politie de verdachte op de Helderstraat aanhouden. De verdachte, een 22-jarige inwoner van Harlingen, werd overgebracht naar het bureau. Een medewerker van de winkel, een 40-jarige inwoner van Dokkum, heeft aangifte gedaan. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt. Na verhoor werd hij weer in vrijheid gesteld. Kort na zijn in vrijheidstelling werd de verdachte weer staande gehouden. De man reed in een personenauto, die niet verzekerd was, niet gekeurd en was voorzien van een gladde band. Ook bleek dat hij niet in het bezit was van een geldig rijbewijs. De auto werd in beslag genomen en de verdachte kreeg voor de overtredingen een bekeuring.

Franeker: inbraak auto
Van woensdag op donderdag werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op het Fregat. Het linker portier werd opengebroken. Uit de auto werd een radio/cd-speler weggenomen, alsmede de autopapieren(kentekenbewijs). De eigenaar, een 36-jarige inwoner van Franeker, heeft aangifte gedaan.

Akkrum: verlies olie
Donderdag omstreeks 17.00 uur reed een 33-jarige inwoner van Boazum met zijn hijskraan over de Oude Rijksweg onder Akkrum. Op een gegeven moment werd hij door een passerende automobilist gewaarschuwd dat zijn kraan olie verloor. De hydraulische olie uit de kraan was op het wegdek terechtgekomen. Het technische gebrek aan de kraan werd door een monteur van het bedrijf, kraanbedrijf uit Leeuwarden, verholpen. Rijkswaterstaat werd in kennis gesteld en die zou zorgen dat de olie van het wegdek werd verwijderd. Voordat de olie was verwijderd, ging een fietser, een 46-jarige inwoner van Terwispel op het gladde wegdek onderuit. Hij liep lichte verwondingen op aan zijn gezicht en knie en zou voor onderzoek naar zijn huisarts gaan.

Sibrandabuorren: diefstal auto
Donderdag tussen 18.15 en 19.15 uur werd bij een autobedrijf aan It Lange Ein vanaf het bedrijfsterrein een personenauto, merk Opel Manta 2.0 Gte, kleur blauw, voorzien van het kenteken SV-37-HB, gestolen. De eigenaar van het autobedrijf, een 22-jarige inwoner van Sneek, heeft aangifte gedaan. Een onbekende man had de eigenaar gevraagd of hij een proefrit met de auto mocht maken. Dit werd in verband met de drukte op het bedrijf niet toegestaan. Even later zag een werknemer dat de man in de auto stapte en daarmee wegreed. Hij verkeerde in de veronderstelling dat de man een proefrit ging maken. Van de verdachte is een beperkt signalement bekend. Het betrof een Nederlandse man, lengte 1.80 meter, mager postuur, donkere haardracht, tatoeage onder het linkeroog, hij droeg een leren jas en een spijkerbroek.

Ureterp: aanrijding met gewonde
Donderdag omstreeks 21.45 uur vond op de Opgong (viaduct bij de Sligro) een aanrijding plaats tussen een bestelauto en een personenauto. De bestuurder van de bestelauto, een 25-jarige inwoner van Drachten, was de oprit Ureterp komende uit de richting Oosterwolde opgereden en had daarbij een personenauto, bestuurd door een 37-jarige inwoner van Bakkeveen, die uit de richting Drachten naderde, over het hoofd gezien. In de personenauto zaten nog een 47-jarige inwoonster van Bakkeveen en een 34-jarige inwoonster van Drachten. Alle betrokkenen werden met verwondingen (rug- en nekklachten en kleine hoofdwonden) overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De brandweer heeft assistentie verleend om de betrokkenen in verband met beknelling uit de auto`s te halen.

Gorredijk: inbraak woning
Woensdag tussen 03.30 en 06.30 uur werd ingebroken in een woning aan de Stokerij. Men is de woning vermoedelijk binnengekomen door de voordeur, die niet op het nachtslot zat. Uit de woning werden een twee mobiele telefoons en een portemonnee met daarin twee bankpasjes, weggenomen. De bewoonster, een 42-jarige inwoonster van Gorredijk, heeft aangifte gedaan.

Drachten: onder invloed
Donderdag omstreeks 23.45 uur werd op de Noorderdwarsvaart een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 30-jarige inwoner van Drachten, bleek gedronken te hebben. De man blies aan het bureau 325 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 2 uur.

Wierum: onder invloed
Vrijdag omstreeks 00.05 uur werd op de Ternaarderwei een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 39-jarige inwoner van Wierum, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 390 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 3 uur.

Buitenpost: onder invloed
Vrijdag omstreeks 00.10 uur werd op de Lutkepost een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 59-jarige inwoner van Drachtstercompagnie bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 275 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 1 uur.

Leeuwarden: mishandeling
Vrijdag omstreeks 00.15 uur kwam er een melding binnen dat bij `De Terp` een mishandeling had plaatsgevonden. Ter plaatse bleek dat een 48-jarige bewoner was mishandeld door een 46-jarige medebewoner. Het slachtoffer was diverse malen geslagen en had ingescheurde wenkrauw opgelopen en zijn oog en jukbeen waren opgezwollen. Het slachtoffer werd overgebracht naar het MCL-Zuid voor behandeling De verdachte werd op zijn kamer aangehouden en overgebracht naar het bureau. De verdachte is ingesloten. Wat de aanleiding tot de mishandeling is geweest, is op dit moment nog niet bekend.

Terschelling: onder invloed
Vrijdag omstreeks 01.25 uur werd op de Burgemeester van Heusdenweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 22-jarige inwoner van Terschelling, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 695 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 8 uur en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Heerenveen: lichtschijnsels
Vrijdag omstreeks 01.45 uur zagen surveillanten van een beveiligingsbedrijf verschillende malen een lichtschijnsels, dat afkomstig was van het dak van de Gamma of de daarnaast gelegen Woudengroep. De zaak werd ter plaatse onderzocht met behulp van een hoogwerker van de brandweer. Geen sporen van braak bij beide bedrijven kunnen ontdekken. Tijdens en na het onderzoek ook geen lichtschijnsels meer waargenomen.

Drachten; onder invloed
Vrijdag omstreeks 03.20 uur werd op de Rijksweg A7 onder Drachten een bestuurster van een personenauto gecontroleerd. De bestuurster, een 33-jarige inwoonster van Warfhuizen, bleek gedronken te hebben, Aan het bureau blies de vrouw 350 ugl. Zij kreeg een rijverbod voor 2 uur.

Heerenveen: mishandeling
Vrijdag omstreeks 03.05 uur ontstond bij twee kamergenoten op het AZC aan de Stadionweg ruzie. De twee kamergenoten, 16 en 17 jaar, hadden ruzie gekregen over het eten. De ruzie werd buiten voortgezet. Een andere bewoner, een 16-jarige jongen, wilde de twee vechtenden scheiden. Hij werd toen door de 16-jarige jongen met een mes in zijn bovenbeen gestoken. Het slachtoffer liep hierbij een klein wondje op, dat ter plaatse kon worden behandeld. De verdachte, die onder invloed was van alcoholhoudende drank, werd aangehouden. Hij werd overgebracht naar het bureau en is ingesloten.

Bureau Voorlichting & PR: 058 - 880 8272