Microsoft neemt Ensemble Studios over

Ontwikkelaar van Age of Empires-spellen versterkt PC-games divisie van Microsoft

Schiphol-Rijk, 4 mei 2001 - Microsoft heeft een overeenkomst gesloten voor de overname van Ensemble Studios, dat de bekende Age of Empires-games voor Microsoft heeft ontwikkeld. In het kader van de overeenkomst zal Ensemble Studios blijven opereren vanuit haar vestiging in Dallas, als lid van Microsofts snel groeiende familie van top-game ontwikkelaars.

Microsoft en Ensemble Studios hebben de afgelopen zes jaar nauw samengewerkt bij de ontwikkeling van de internationaal succesvolle 'Age of Empires'-spelreeks voor de PC. Van de Age of Empires-games zijn tot op heden ruim 8,5 miljoen exemplaren verkocht en het spel heeft vijf awards gewonnen van de Academy of Interactive Arts and Sciences, waaronder drie maal de Strategy Game of the Year (1997, 1999 en 2000), en PC Game of the Year (1999).

"We zijn blij dat we Ensemble Studios onder de vlag van Microsoft hebben gebracht," zegt Stuart Moulder, general manager van de Games Division bij Microsoft. "Het enorme talent van het bedrijf en de leiderschap van Tony Goodman vormen een succesvolle combinatie. Deze overname onderstreept ons gezamenlijk streven om een van de belangrijkste PC-gamesontwikkelaars te blijven."

De overname van Ensemble Studios volgt kort na enkele andere overnames van games-ontwikkelaars, waaronder FASA Interactive, de ontwikkelaar van de populaire 'MechWarrior'-games; Access Software, ontwikkelaar van de bekende 'Links' golfsimulaties voor de PC; en Bungie Software Products.

"Deze overname is een logische ontwikkeling van de relatie die we met Microsoft hadden," zegt Tony Goodman, president en CEO van Ensemble Studios. "Het biedt Ensemble en Microsoft een lange-termijn strategie voor datgene waar we goed in zijn: samenwerken bij het creëren van topgames."

De Age Of Empires-reeks van real-time strategiespellen omvat Age of Empires, Age of Empires Expansion Pack: The Rise of Rome, Age of Empires II: The Age of Kings en Age of Empires II: The Conquerors Expansion, alsmede samengestelde bundels van deze games.

Microsoft Games Division
Microsofts Games Division is een vooraanstaand gamesbedrijf met drie kernactiviteiten: het ontwikkelen en uitgeven van games, het Xbox video game systeem en Zone.com. De bekroonde PC-games van het bedrijf zijn populair bij zowel incidentele gamers als hard-core gamers. Xbox, het video game systeem is een platform van de volgende generatie waarmee ontwikkelaars sneller betere games kunnen creëren. Zone.com (http://www.zone.com/) is de grootste games-site op het Internet.

Microsoft
Microsoft (NASDAQ: MSFT) is opgericht in 1975 en is marktleider op het gebied van software, diensten en Internet-technologie voor privé- en zakelijk computergebruik. Het bedrijf levert een brede reeks aan producten en diensten die ontwikkeld zijn om mensen meer mogelijkheden te bieden met behulp van software, ongeacht op welke plaats, op welk moment en met welk apparaat.