Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

02/05/01 Werkbezoek Koningin en minister Korthals aan de Pompestichting te Nijmegen

Hare Majesteit de Koningin heeft woensdagmiddag 2001 in Nijmegen een werkbezoek gebracht aan de Pompestichting. Zij werd hierbij vergezeld door mr. A.H. Korthals, Minister van Justitie. De Pompestichting omvat de Pompekliniek, sinds 35 jaar TBS-kliniek, en het instituut Kairos, dat zich sinds tien jaar toelegt op de ambulante behandeling van forensisch psychische patiënten.

De Pompekliniek herbergt momenteel 120 patiënten, waarvan een honderdtal binnen de justitiële hekken en een twintigtal transmuraal, d.w.z. op diverse locaties in de omgeving. De kliniek kent gespecialiseerde afdelingen, waar verschillende categorieën patiënten behandeld worden voordat zij terugkeren in de maatschappij dan wel overgaan naar vervolgvoorzieningen buiten het TBS-circuit.

Het instituut Kairos heeft ongeveer 500 cliënten, die met Justitie in aanraking zijn geweest dan wel dreigen te komen. De behandeling is gericht op het voorkomen van (herhaalde) delicten middels dagbehandeling of aparte therapeutische sessies.