Gemeente Leiden

Eenrichtingsroutes, verhoogde kruispunten, gescheiden fietspaden, drempels

Verkeersonveiligheid Geregracht en omgeving aangepakt

De kruispunten rond de Geregracht en de Oranjeboomstraat zijn onveilig. In de afgelopen drie jaar vielen er twaalf verkeersslachtoffers op de vier kruispunten in de omgeving. Volgende week gaat het eerste gedeelte van de Geregracht op de schop, als eerste stap naar een veiliger gebied. Alle verkeer opgelet!

BOUWEN EN WONEN - De kruispunten in de omgeving van Levendaal-Geregracht en Oranjeboomstraat-St. Jorissteeg staan bekend als onveilig. September vorig jaar heeft de gemeente een start gemaakt met de herinrichting van het gebied. Bij de maatregelen die de gemeente nu neemt, is ook gekeken naar de verkeersstromen in de omgeving. In totaal krijgen zeven kruispunten een nieuwe indeling.

Maatregelen
Het gebied dat wordt aangepakt strekt zich uit van de Koepoortsbrug tot aan het kruispunt Levendaal-Kraaierstraat en van de Jan van Houtbrug tot aan de Nieuwe Rijn. De belangrijkste maatregelen die genomen zullen worden zijn de volgende:


- De indelingen van de kruispunten worden duidelijker. Dat betekent dat sommige kruispunten verhoogd worden aangelegd;
- Op de Geregracht mag het verkeer voortaan niet harder dan 30 km per uur rijden. De gracht wordt een dertigkilometer-zône;
- Het gedeelte van de Geregracht vanaf de Oranjeboomstraat naar het Levendaal wordt eenrichtingsverkeer;

- De Oranjeboomstraat wordt een voorrangsroute door omdraaiing van de voorrang op de kruispunten van de St. Jorissteeg met de Oranjeboomstraat en het Levendaal;

- De Korevaarstraat en het gebied van de St. Jorissteeg tot het Levendaal wordt ingericht als verblijfsgebied. Voetgangers en fietsers krijgen meer ruimte. Daarnaast komen er bomen en nieuwe verlichting;
- Op de St. Jorissteeg en de Oranjeboomstraat komen fietspaden, gescheiden van de rijbaan;

- De uitrit van het parkeerterrein aan de Garenmarkt bij de synagoge wordt afgesloten. De bushalte wordt groter omdat de haltes op het Levendaal en de St. Jorissteeg vervallen en naar de Korevaarstraat worden verplaatst. Op die manier is overstappen op een andere bus voortaan makkelijker.

- De rijrichting op de Jan van Houtkade en de Zoeterwoudse Singel tussen de Witte Singel en de Lammenschansweg wordt omgedraaid. Daarnaast zullen er verkeersdrempels worden aangelegd.

Stoplichten aangepast
Uiteraard zullen de stoplichten in de omgeving worden aangepast. De werkzaamheden beginnen aanstaande maandag. In oktober vorig jaar zijn bewoners van de Geregracht en omwonenden ingelicht over de plannen.

Geregracht afgesloten

Aanstaande maandag begint de gemeente met de eerste fase van het project 'Herinrichting Geregracht en omgeving'. Daarbij wordt de Oranjeboomstraat en het gedeelte van de Geregracht tussen de Oranjeboomstraat en de Korevaarstraat opnieuw ingericht. De werkzaamheden, die drie weken duren, bestaan uit het versmallen van de trottoirs en het aanleggen van fietspaden. Tijdens de werkzaamheden is geen doorgaand verkeer mogelijk. Bewoners kunnen in die tijd niet parkeren in de Oranjeboomstraat. Het verkeer wordt omgeleid via de Korevaarstraat. De omleiding wordt met borden aangegeven.

Vragen?
Heeft u nog vragen over de werkzaamheden, dan kunt u contact opnemen met de heer A.C. van der Meer van het gemeentelijk Ingenieursbureau (071-5165939). Voor vragen over het plan zelf kunt u contact opnemen met de heer A. Haagsman van de afdeling Verkeer en Vervoer (071-5165826).

Vanaf de Lammenschansweg wordt al het verkeer de komende weken omgeleid via de Korevaarstraat. De Geregracht wordt afgesloten voor alle verkeer. Foto: Wim van Noort.