Socialistische Partij

Besluit tot ruiming van zeldzame schappenrassen opschorten


04-05-2001 Middels onderstaande brief vragen de Tweede-Kamerleden Poppe en Stellingwerf minister Brinkhorst van LNV om het besluit tot ruiming van de Schoonebekerschapen en Veluwse heideschapen op te schorten.

Geachte heer Brinkhorst,
Gezien het huidige MKZ-beleid en de uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven dreigen de zeldzame Schoonebeker en Veluwse heideschapen afgemaakt te worden.
De rechter heeft erop gewezen dat: 'het inschatten van dit soort veterinaire risico's tot de bevoegdheden behoort die de wetgever aan de minister van landbouw heeft toegekend. De toetsing van zijn beleid vindt plaats in de Tweede Kamer. Het ligt niet op de weg van de rechter een eigen risicoafweging in de plaats te stellen van die van de minister.'
Het is gezien deze uitspraak dat ondergetekenden u verzoeken de uitvoering van het besluit tot ruiming van deze zeldzame schappenrassen op te schorten tot in ieder geval na het algemeen overleg dat de Tweede kamer met u zal hebben op 8 mei 2001. Tevens verzoeken wij u de Tweede Kamer voor 8 mei te informeren over de positie in deze kwestie van het Internationaal Bureau voor Besmettelijke Veeziekten, het OIE, welk bureau eind van deze maand over het doden van genoemde schapen een advies zal geven. Het is om die reden dat wij u bij deze reeds verzoeken geen onomkeerbare maatregelen te nemen voor het advies van het OIE is afgekomen.
Met vriendelijke groeten,
D. J. Stellingwerf
R.J.L. Poppe