Situatie Ambon / Maluku

Schieterijen in de omgeving van Karang Panjang Ahuru en Kebun Cengkeh Zoals omschreven in mijn vorige verslag raakt de bevolking weer in paniek doordat er schieterijen zijn ontstaan in Karang Panjang, Ahuru en Kebun Cengkeh vannacht 30-04- 2001, tegen 23.45. Vanuit Kebun Cengkeh probeert men al schietend Karang-Panjang binnen te vallen, en om de emoties van de andere groep te wekken. De bevolking die daar aan de grenslijn wonen blijven hun terrein bewaken, en hebben nog steeds vertrouwen in de aanwezige militaire eenheid Yonif 521/BY.
Schoolgebouw in Suli in brand gestoken.
Er is melding gedaan dat SMU-2 (Sekolah Menengah Umum = Openbare Middelbare Onderwijs) in brand is gestoken. Er is geen massa aanval. De brand is stiekum aangestoken door een paar mensen. Voor de onrust zaten de scholieren afkomstig uit Tulehu, Tial en desa Tengah-tengah ook op deze school. De aanwezige militairen zijn erin geslaagd het vuur te doven, maar wel zijn er 2 klassen gedeeltelijk uitgebrand.
FKM leider dr.Alex Manuputty gearresteerd op maandag 30-04-2001 Na de demonstratie van massa moslims anti FKM afgelopen vrijdag, is het nu de beurt van pro FKM op maandag 30 april. Honderden pro FKM-ers hebben als het ware de Mapolda (politieburo) "aangevallen" i.v.m. de arrestatie van dr.Alex Manuputty. Eerder op zaterdag 28-04 heeft dr.Alex Manuputty een uitnodiging voor verhoor ontvangen, i.v.m. de vlaghijsing op 25 april j.l., echter op weg naar de politieburo is de weg bij Pohon-puleh reeds geblokkeerd.
Maandag 30-04 is hij weer voor verhoor opgeroepen, maar bleek een arrestatie te zijn. Op dat moment zijn er meer dan duizend aanhangers en sympathisanten van FKM. Om rellen te voorkomen zijn er politieagenten en brimobs bij de Mapolda en alle andere christen terrein geplaatst en zwaar bewapend. Ook pantserwagens staan gereed. Massa, georganiseerd door de nieuwe grass-roots leider Emang Nikijuluw hebben spandoeken meegenomen met de leuzen :
" Sidang Pengadilan Internasional segera digelar di Maluku" " Jihad = GPK (Gerakan Pengacau Keamanan) bentuk pemerintah Indonesia" " Rakyat Alif'uru, sampai kapan lagi katong ditindas, dibodohi, sadar, sadar, sadalah"
er zijn zelfs spandoeken met de leuzen :
" Yang bukan bangsa Alif'uru segera keluar dari Maluku" " Kapolda melakukan discriminasi hukum"
" Kapolda dan Darsi tidak jujur"
Buiten de afgesloten hekken zingt massa psalmen en gezangen en ook oud Moluks volksliederen en af en toe hoor je Mena Moeria tussendoor schreeuwen. Grass-root leider Emang Nikijuluw wordt binnen gelaten en daar heeft hij een petitie ingediend met daarin, de volgende punten :

1. Laskar Jihad KELUAR, dan bukan orang asli Maluku/Alifuru segera meningalkan bumi Maluku.

2. Kepada seluruh orang Alif'uru Salam-Sarani dan Kakehan (animisten) hentikan permusuhan dan pembunuhan, cerminilah diri kita masing-masing, singsingkan lengan baju, mari bersatu pada ber-LAWAMENA HAULALA (= maju terus pantang mundur).

3. Sidang pengadilan internasional serta dialog internasional segera digelarkan di Maluku agar cepat menyelesaikan penderitaan dan kesengsaraan rakyat di Maluku.

4. Elit politiek tutup mulut dan berhenti dari kegiatan menyengsarakan rakyat Maluku dan juga mengkambingkanhitamkan rakyat Maluku demi kepintingan, kedudukan dan harta.

5. Tiba saatnya orang Maluku menyelesaikan permasalahannya sendiri
Situatie nu!
Rustig maar gespannen!
De schoolkinderen gaan weer naar school
De markten worden weer druk bezocht
Kortom de dagelijkse aktiviteiten gaan gewoon door. De luchthaven is nog steeds open. De bouw van de nieuwe airport is weer van start. Vliegtuigschedule zoals normaal op alle dagen behalve woensdag van Ambon naar Jakarat,
en van Jakarta naar Ambon, alle dagen behalve op maandag. PELNI boot Dobon-Solo vaart nog steeds.

Ambon, 01-05-2001
Paulien Joel Parera

Situatie Ambon / Maluku
4 moslims geexecuteerd door laskar jihads
M.i.v. 10-03-2001 is de "Syariat Islam" voor de Molukse moslims van start gegaan. De deklaratie heeft plaats gevonden in de moskee Alfatah. Men heeft dit tevens uitgezonden via de radio en middels pamfletten gepubliceerd.
Zoals eerder vermeld heeft de laskar jihad de PSK (Pekerja Seks Komercial) bij de Tanjung in Batu Merah verboden, en zo ook caf''s, danstenten en kareoke's. Sterke dranken zoals bier, vieux, sopies worden verzameld en in de baai gegooid. Ustad Mohammad Attamimi heeft tevens de transacties-agenten verboden met de christenen zaken te doen.
Een 4-tal moslims zijn reeds door de laskar jihads geexecuteerd doordat zij de "wet" hebben overtreden.
De eerste drie slachtoffers werden door de laskar jihads op heterdaad betrapt, doordat zij sterke dranken hebben getransporteerd via de brug (jembatan dua) bij kecamatan Salahutu. De drie werden meteen gexecuteerd (doodgeschoten). De vierde slachtoffer is zelf lid van de laskar jihad en komt uit Surabaya. Hij heeft zijn eigen pembantu (huishoudster) verkracht. Betrokkene werd tot de dood toe gestenigd. De moslims transacties-agenten zijn niet eens met het verbod van Attamimi, om geen zaken te doen met de christenen. Zij hebben gedemonstreerd. "Wie geef onze kinderen dan te eten, als wij niet eens zaken kunnen doen met de christenen", "want bijna iedereen op moslim terrein zijn markthandelaren".
Een moslim jongen Ridwan Waimalaka verkoopt dagelijks zijn waren op Christen terrein t.o.v. RST ziekenhuis, en zegt dat dit het enige manier is om te komen tot verzoening. Het moet spontaan en op natuurlijke wijze gebeuren, aldus Ridwan. Nieuwe militairen eenheid onderweg naar Ambon.
Yon Kodam V-Brawijaya van bataljon Artileri Pertahanan Udara Sedang = Arhanudse 8 Gedangan Sidoarjo uit Surabaya, bestaande uit 682 personeel is vandaag op weg naar Ambon, voor de vervanging van bataljon Yonif 521 en Yonif 527

Ambon, 04-05-2001
Paulien Joel-Parera
Situatie Ambon / Maluku
Panglima laskar jihad vrijdag 04-05-2001 gearresteerd Polri heeft op vrijdag 04-05-2001, na vodoende bewijzen te hebben verzameld, de panglima laskar jihad, Ustadz Jafar Umar Thalib gevangen genomen op het vliegveld Juanda in Surabaya en meteen naar Jakarta overgebracht. Jafar Umar wordt er van beschuldigd betrokken te zijn bij de de onrusten op Ambon, de overval bij de Brimob in Tantui en moord (steniging) op een van zijn leden. Ca 30 laskar jihads hebben gedemonstreerd tegen de aanhouding van Jafar Umar. Opnieuw onrust in de baai van Ambon
De motorboot California Star met de route Galala - Gudang Arang Benteng werd gisteren vrijdag 04-05-2001, tegen 11.00 uur door sluipschutters beschoten met standaard TNI/Polri wapens. De schoten kwamen uit de richting van Tantui. Er zijn geen slachtoffers gemeld. In de boot zaten meer dan 100 passagiers. Volgens een journalist van een van de lokale dagblad, die ook in de motorboot zat, hebben sluipschutters ook op de andere Christelijke speedboten geschoten.

Spanningen in Halong Atas
Vannacht 04-05 tegen 20.00 uur raakte de bevolking in Halong Atas in paniek, doordat tot twee keer toe een bom is gegooid. De dader werd door de bevolking achterna gezeten, deze rende het bos in richting Galala-Hative kecil-Tantui. Men slaagde er niet in hem te pakken te krijgen. Later tegen 23.30 werd weer een bom gegooid gevolgd met beschietingen van de aldaar aanwezige militairen.
Ambon, 05-05-2001
Paulien Joel-Parera