Verenigde Verkeers Veiligheids Organisatie

04 mei 2001

Tien jaar BROEM-ritten met 70.000 deelnemers. Nieuw lesmateriaal voor seniorenritten van ANWB, BOVAG en 3VO

Op de Nationale Vakbeurs Verkeerseducatie, die zondag 6 en maandag 7 mei a.s. in Houten wordt gehouden, presenteren ANWB, BOVAG en de Verenigde Verkeers Veiligheids Organisatie 3VO nieuwe lesmaterialen die gebruikt worden tijdens vrijwillige rijvaardigheids-ritten voor 50-plussers. In de afgelopen tien jaar hebben 70.000 senioren tijdens een BROEM-rit (BReed Overleg Ouderen En Mobiliteit) hun verkeersvaardigheid laten testen. Daarbij werd ook het gezichtsvermogen, het gehoor en het reactievermogen getest. De seniorenritten bieden automobilisten van 50 jaar en ouder een goede gelegenheid, in de eigen omgeving hun verkeerskennis en rijvaardigheid te laten testen.

In de BROEM-bijeenkomsten van ANWB, BOVAG en 3VO wordt aan alle verkeers-veiligheidsaspecten aandacht besteed en worden de vaardigheden van de deelnemers getest. Tijdens een 45 minuten durende rit (vergezeld van rij-instructeur) wordt hen gewezen op mogelijkheden om hun deelname aan het verkeer te verbeteren. De nieuwe lesmaterialen bestaan uit een naslagwerk met alle nieuwe verkeersregels en een videoband over agressie in het verkeer. Ze moeten er toe bijdragen dat senioren zo lang mogelijk veilig aan het verkeer kunnen blijven deelnemen. De organisatie van de BROEM-ritten is veelal in handen van plaatselijke 3VO-afdelingen, rijschoolhouders of een locale welzijnsstichting voor ouderen.

Uit de resultaten van deze rijvaardigheidsritten gedurende tien jaar blijkt dat er, vaak onopgemerkt, foutjes sluipen in het weggedrag van deze veelal ervaren automobilisten. Senioren hebben soms moeite met het anticiperen in het verkeer, het goed toepassen van de verkeersregels, het nemen van kruispunten, voorsorteren en in- en uitvoegen. Bovendien kan het door het ouder worden moeilijker zijn bepaalde handelingen goed te verrichten, zoals het bewegen van het hoofd om over de schouder te kijken. Door de toegenomen agressie op de weg voelen veel senioren zich bovendien niet altijd op hun gemak in het verkeer.

In het dagelijkse verkeer van vorig jaar verongelukten in totaal 1.160 mensen en raakten er 20.000 ernstig gewond. Onder de verkeersdoden bevonden zich 430 weggebruikers van 50 jaar en ouder en onder de ernstig gewonden ruim 6.000 in die leeftijdscategorie. De helft van alle verongelukte slachtoffers (594) was inzittende van een personenauto. Drie van de vier verkeersslachtoffers zijn mannen.