Tom Coronel

6 mei 2001: Coronel meesterlijk op Zandvoort

Op het korte clubcircuit van Zandvoort heeft Tom Coronel dit weekend meesterlijk gepresteerd in het Libertel Vodafone DTCC. De Huizenaar won alletwee de races magistraal vanaf pole position.

Eerste race
Bij de start van de eerste race van de dag gaan de BMW`s in het veld met z`n vieren aan de leiding. Marcel Alderden maakt een forse spin mee in de Tarzanbocht, nadat hij een tikje heeft gekregen. Cor Euser verdedigt zijn tweede plek voor Sandor van Es, terwijl in de Nationale Bocht Jan-Joris Verheul in de rondte gaat en Donald Molenaar voor hem moet uitwijken. Phil Bastiaans bezoekt al na één ronde de pits en moet uitvallen. Tom Coronel ziet kans weg te lopen, omdat Cor Euser en Sandor van Es het met elkaar aan de stok hebben. Verderop in het veld zijn Frans Verschuur en Bert Ploeg ook met elkaar in gevecht. Paul van Splunteren valt weer dáárachter Gaby Uljee aan en gaat er voorbij.

Van Es moet letterlijk op het randje rijden om Euser bij te halen en Tom Coronel blijft van het gevecht profiteren. Bumper aan bumper gaan de twee over het rechte stuk en door de Tarzanbocht, maar Van Es kan er niet voorbij. Ondertussen hebben Verschuur en Ploeg het zwaar met elkaar aan de stok en moet Paul van Splunteren zijn Lexus aan de kant van het circuit neerzetten. Ook Meindert van Buuren, rijdend onder de naam Vriend, moet zijn Renault Mégane naast de baan parkeren.

Sandor van Es weet Cor Euser eindelijk te verschalken, maar Euser weet de aansluiting te behouden. Hij zet zijn wagen opnieuw naast die van Van Es en de laatste gaat bijna van de baan. In Bos Uit, de laatste bocht, groeit de afstand echter net teveel voor Euser om de tweede plaats nog terug te pakken. Tom Coronel wint zijn eerste race van het (DTCC) seizoen met betrekkelijk gemak. Teamgenoot Sandor van Es heeft de tweede plek weten te behouden en Cor Euser moet genoegen nemen met de laatste trede van het podium.

Tweede race
Tom Coronel heeft ook de vierde race in het Libertel-Vodafone Dutch Touring Car Championship, de tweede van deze zesde mei, op zijn naam geschreven. Echter, dat deed hij niet zonder slag of stoot, want teamgenoot Sandor van Es gaf de Huizenaar waar voor zijn geld. Bij het opstellen voor de rollende start valt de Clio Renault Sport van Bert Ploeg stil. Hij staat aan het begin van de bocht Bos Uit en het veld wordt gesommeerd nog een ronde achter de Safety Car te rijden. Ploeg wordt door één van de marshal-trucks naar de pitstraat gesleept en de Clio is net op tijd weg voordat het veld opnieuw start-finish oprijdt.

Na een tweede poging is het veld dan vertrokken voor de tweede race van de dag. Beide BMW Dealerteam-coureurs nemen de leiding met Cor Euser op de derde positie. Donald Molenaar gaat bij het aanremmen voor de Tarzanbocht, in de tweede ronde, voorbij aan Euser. Ondertussen valt Phil Bastiaans uit, waardoor Team Kroon haar spullen kan gaan inpakken. Ook Molenaar kent problemen: zijn motor begeeft het op het rechte stuk, maar hij weet de pitstraat nog te bereiken.

Vooraan het veld komt Sandor van Es dichterbij aan Tom Coronel. Van Es loopt enkele tienden per ronde in en neemt al een kijkje naast Coronel bij het insturen van de Tarzanbocht. Op de derde en vierde plek zijn Cor Euser en Frans Verschuur met elkaar in gevecht: Renault-coureur Verschuur komt telkens dichterbij aan BMW-man Euser, maar weet niet aan hem voorbij te gaan. Even later moet Verschuur echter wat tijd toegeven op Euser en het lijkt erop of hij zijn voorbanden al teveel belast heeft.

Sandor van Es zet even later zijn BMW naast die van teamgenoot Tom Coronel om de eerste positie. Zij aan zij gaan de heren door de Tarzanbocht, maar Van Es is degene die de eerste positie voor zich opeist. Vererop in het veld hebben Jan-Joris Verheul en Marcel Alderden het zwaar met elkaar aan de stok. Verheul remt Alderden uit, maar stuurt te wild de Nissan-bocht in gaat achterstevoren; de BMW-coureur zoekt dan ook de pitstraat op. Zijn monteurs doen hun best de auto enigszins op te lappen, maar Verheul stapt uit en zijn race is voorbij.

Coronel dringt op het rechte stuk aan bij Sandor van Es, maar de laatste rijdt een verdedigende lijn op het rechte stuk. De heren gaan bumper aan bumper door de Nationale Bocht en zijn vol in gevecht. Met nog twee ronden te gaan lijkt Coronel echter niet genoeg reserves te hebben om zich voorbij zijn teamgenoot te werken, maar Sandor van Es maakt een klein foutje in Bos Uit. Letterlijk deur aan deur gaan de twee BMW`s over het rechte stuk, maar Coronel remt net even iets later voor de Tarzanbocht.

Tom Coronel gaat uiteindelijk als eerste over start-finish, maar Sandor van Es weet zich nog naast hem te positioneren voor de tweede plek. Cor Euser eist opnieuw de derde plek voor zich op.

Uitslag race 3 DTCC 1. Tom Coronel, BMW 320i E46 2. Sandor van Es, BMW 320i E46 3. Cor Euser, BMW 320i E46 4. Donald Molenaar, Clio Renault Sport 5. Frans Verschuur, Clio Renault Sport

uitslag race 4 DTCC 1. Tom Coronel, BMW 320i E46 2. Sandor van Es, BMW 320i E46 3. Cor Euser, BMW 320i E46 4. Frans Verschuur, Clio Renault Sport 5. Coen Vink, Renault Mégane