Harmelen, 6 mei 2001

Klachtenregeling overlast zendmast eerste mijlpaal

voor Belangen Harmelense Inwoners, maar&

Afgelopen vrijdag 4 mei presenteerde de heer Tommel zijn 'Conceptadvies inzake de problematiek van de middengolfzenders in Lopik en Montfoort'. Een onderdeel daarvan is de oprichting van de 'Stichting Zendmastproblematiek Utrecht'. Deze stichting zal alle klachten, die vroeger bij de Rijksdienst voor Radiocommunicatie (RDR) en de Nozema (de beheerder van de zenders) uit de boot vielen, gaan oplossen.

De vereniging Belangen Harmelense Inwoners - al sinds 1996 actie tegen de overlast van de zendmast in Mastwijk (Montfoort) voerend - ziet de klachtenregeling als een mijlpaal naar een goede klachtenafhandeling. Maar de actievoerders hebben nog veel reserves t.a.v. de realisatie ervan. Niet voor niets heet het rapport van Tommel een 'Conceptadvies'. Bovendien moet er nog een klachtencommissie worden aangesteld, een klachtenreglement worden opgesteld en een tijdpad worden aangegeven.

Tevreden is Belangen Harmelense Inwoners over de wijze waarop de heer Tommel heeft geluisterd en de ingebrachte informatie in het rapport heeft verwerkt. Terwijl de RDR en de Nozema - met de 'Regeling storingsklachten' onder de arm - de klachten-regen tamelijk kleineren, heeft Tommel duidelijk in zijn rapport aangegeven met de actiegroepen van mening te zijn dat de echte omvang van de overlast veel en veel groter is. Bovendien heeft KPN nooit en de RDR na de zomervakantie 2000 niet meer thuis gegeven, waardoor veel klachten niet in het overzicht zijn opgenomen.

Door ervaring wijs geworden, steekt de Harmelense vereniging de vlag nog niet uit. Het Conceptadvies heeft nog geen enkele officiële status. Minister Netelenbos en haar ministerie leunen nu achterover en leggen de 'joker' bij de gemeenten neer. Gezien het verleden, waarbij niemand op de overname van de zendmasten zat te wachten, kan het nog een langdurig getouwtrek worden. Zelfs wanneer het besluit valt om de zendmast in Mastwijk te verplaatsen, is die nog lang niet weg.

Belangen Harmelense Inwoners gaat er nu op aandringen dat de klachtenregeling wordt losgekoppeld van de voorstellen tot verplaatsing van zendmasten en dat die regeling zo snel mogelijk in werking gaat treden. Zolang de zendmast er nog staat is de klachtenregeling bitter noodzakelijk en kan niet snel genoeg komen.

Nadere informatie: J. Bakker, ( 0348-44.2016