Erasmus Universiteit Rotterdam

7 mei 2001

Afscheidscollege prof.dr. Hans Galjaard over de maakbare mens

Op maandag 7 mei 2001 neemt prof.dr. Hans Galjaard, hoofd van het Instituut Klinische Genetica, afscheid van de faculteit der Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam en van het Academisch Ziekenhuis Rotterdam. Het instituut Klinische Genetica heeft onder zijn leiding internationale faam verworven. Voorafgaande aan Galjaards afscheidscollege, De maakbare mens, vindt in De Doelen een afscheidssymposium plaats. Gerenommeerde sprekers gaan in op onderwerpen die sterk in de belangstelling staan.

Programma


* 13.30 uur Opening

* 13.40 uur Prof.dr. Martin Bobrow (Cambridge, UK): Clinical Genetics A Speciality in Rapid Revolution
* 14.15 uur Prof.dr. Roel int Veld:
Wetens en Willens: de noodzaak van de hofnar over overheid en wetenschap

* 14.50 uur Prof.dr. Lewis Wolpert (London): Is Science Dangerous?

* 15.30 uur Theepauze

* 16.00 uur Prof.dr. Hans Galjaard:
De maakbare mens

* 16.45 uur De Placebos, cabaret

* 17.00 uur Mw. dr. E. Borst-Eilers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, prof.dr. P.J. van der Maas, Raad van Bestuur, Erasmus universitair Medisch Centrum Rotterdam, prof.dr. D. Bootsma, vakgroep Celbiologie en Genetica

* 17.30 uur Receptie

Hans Galjaard deed artsexamen en promoveerde cum laude in 1962 aan de Rijks Universiteit Leiden. Na een periode van research in de radiobiologie in Harwell (Engeland) en het Medisch Biologisch Lab. RVO/TNO te Rijswijk, werd hij in 1965 betrokken bij de oprichting van de Medische Faculteit Rotterdam onder leiding van prof.dr. A. Querido.

Van 1968 tot 1993 was Galjaard hoogleraar en afdelingshoofd Celbiologie aan de EUR. De voornaamste onderzoeksthemas van zijn afdeling waren de opheldering van moleculaire oorzaken van lysosomale stapelingsziekten en neurodegeneratieve aandoeningen. Begin jaren zeventig richtte de aandacht zich op de ontwikkeling en toepassing van nieuwe methoden voor prenatale diagnostiek van erfelijke stofwiselingsziekten. Naast chromosoom-onderzoek, biochemische diagnostiek en erfelijkheidsvoorlichting vormde dit in 1980 de basis voor de ziekenhuisafdeling Klinische Genetica, welke onder leiding van Galjaard internationale faam heeft verworven. Vanaf de jaren tachtig is in toenemende mate aandacht besteed aan DNA-diagnostiek en hebben onderzoekers in samenwerking met buitenlandse instituten onder andere de gendefecten voor erfelijke zwakzinnigheid en een erfelijke vorm van dementie geïdentificeerd.

In de loop der jaren hebben 150 artsen en onderzoekers uit ruim 40 landen in de afdeling Klinische Genetica gewerkt. Prof. Galjaard heeft 400 publicaties op zijn naam staan, merendeels in internationale tijdschriften, en heeft bijdragen geleverd aan ruim 100 boeken. Hij heeft veel aandacht besteed aan publieksvoorlichting. Naast een veel gebruikte wetenschappelijke monografie Genetic Metabolic Disease; early diagnosis and prenatal analysis (1980) schreef hij twee publieksboeken Het leven van de Nederlander (1981) en Alle mensen zijn ongelijk (1994). Als wetenschapper met een internationale reputatie vervulde hij een groot aantal adviesfuncties en ontving hij eerbewijzen in een dozijn landen.

Noot voor de pers

Afscheidssymposium 7 mei 2001
Plaats: Willem Burgerzaal, De Doelen Rotterdam
Tijd: 13.30 17.30 uur
Info: prof.dr. B.A. Oostra, tel ( 010) 408 7382, e-mail oostra@kgen.fgg.eur.nl