AVR-International op dreef in MozambiqueChristiaan Krieg, 7 mei 2001 Sinds woensdag 4 april 2001 heeft AVRInternational er een tijdelijke vestiging bij in Maputo, Mozambique. Dit betreft een overgenomen opslagplaats voor overjarige pesticiden. Omdat er lokaal geen veilige of milieuvriendelijke oplossing en expertise is, neemt AVR deze rol op zich. De overjarige pesticiden worden op verantwoorde wijze verpakt en naar Nederland getransporteerd, waar ze verwerkt gaan worden in de DTO´s van AVR.

Project

Het project in Mozambique zal naar verwachting 3 maanden in beslag nemen. Gedurende deze periode zijn teams van AVR-International op diverse locaties in heel Mozambique actief met het opruimen van diverse oude en vervallen opslagplaatsen. Vrijgekomen materiaal wordt opgeslagen op de opslagplaats in Maputo.

In totaal zal circa 1.200 ton materiaal worden omgepakt, hetgeen zal worden afgevoerd met behulp van zon 80 tot 100 zeecontainers. Verder zijn circa 3.000 vaten en 2.000 big bags nodig om het gehele project uit te voeren. Op dit moment zijn al 5 van de in totaal 11 opslagplaatsen geheel leeggeruimd en weer schoon achtergelaten.

Ontstaan van voorraden
De voorraden van bestrijdingsmiddelen zijn in Mozambique ontstaan doordat er de afgelopen jaren grote hoeveelheden bestrijdingsmiddelen zijn gestuurd in het kader van ontwikkelingshulp. In combinatie met de beperkte levensduur van de meeste bestrijdings-middelen, zeker in warme landen als Mozambique, is de gemiddelde levensduur van dit soort producten slechts een jaar of twee. Dat betekent dat wanneer het materiaal niet wordt gebruikt, automatisch overtollige voorraden ontstaan, die in het land zelf niet verwerkt kunnen worden.

Financiering

Het project in Mozambique wordt gefinancierd door de Deense Overheid (ontwikkelingshulp) en de GCPF (Global Crop Protection Federation), een belangen-vereniging van producenten van bestrijdingsmiddelen. De GCDF geeft AVR een vaste vergoeding voor iedere verwijderde kilo pesticide.

Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met Vincent van Os,
tel: 0181 275 814.

Meer over AVR-International