Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

07/05/01 Prinses Margriet opent Gravinnehof in Haarlem

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden verricht maandagmiddag 7 mei in Haarlem de officiële opening van De Gravinnehof. Dit 'Hofje van de 21ste eeuw' ligt in het hart van het oude centrum van Haarlem, aan het Spaarne. Het gebouw, met 26 wooneenheden, is bestemd voor paren en alleenstaanden van 55 jaar en ouder.

Met de Gravinnehof wordt aan de toch al rijke hofjesgeschiedenis van Haarlem een nieuw hoofdstuk toegevoegd. Door de eeuwen heen is het hofje als woonvorm een bekend model geweest voor het bieden van huisvesting aan ouderen. Op dit eeuwenoude woonconcept is voortgebouwd toen in 1991 een prijsvraag onder architecten werd uitgeschreven voor het ontwerpen van een 21ste-eeuws hofje. Uit de 198 inzendingen werd het ontwerp gekozen van Dolf Floors uit Amersfoort.

Floors heeft gewoekerd met de ruimte die hem ter beschikking stond. Evenals in een traditioneel hofje omsluit de bebouwing de hoftuin. Afwijkend daarentegen van de gebruikelijke lage huisjes met kap is in meerdere lagen gebouwd. Wel liggen ook hier de toegangen tot de woningen aan de hoftuin of aan een galerij die grenst aan de hoftuin. De Gravinnehof beschikt over een aantal gemeenschappelijke faciliteiten, zoals een tuinkamer, een logeerkamer, een fietsenstalling en een wasmachine en -droger.

Bij de bouw van de Gravinnehof was een van de uitgangspunten dat ouderen een woning en woonomgeving moesten worden geboden waarin zij zo lang mogelijk zelfstandig in een bescherming biedende omgeving kunnen blijven functioneren. In het ontwerp is rekening gehouden met een balans tussen privé en openbaar, tussen individu en collectief. Die gedachte komt onder meer naar voren uit de route van de toegang naar de eigen voordeur, waarbij gekozen kan worden voor de centrale trap of lift, of voor een buitentrap die vanuit de hoftuin naar de eerste verdieping voert.

De Haarlemse kunstschilder Gijs Frieling heeft bij de toegangspoort een kleurrijke plafondschildering aangebracht.