Gemeente Zoetermeer

Voorontwerp bestemmingsplan Voorweggebied 2001, ter inzage vanaf 7 mei a.s.

Vanaf maandag 7 mei aanstaande ligt, tot en met 7 juni, het voorontwerp bestemmingsplan Voorweggebied 2001 ter inzage in de wijkpost Meerzicht en de afdeling Publiekszaken in het Stadhuis. Voorts kunt u er het plan van aanpak met betrekking tot deze inspraakprocedure inzien.

Plangebied
Het plangebied ligt tussen de woonbebouwing van Meerzicht en Buytenwegh en wordt globaal begrensd aan de noord- en westzijde door het tracé van de Sprinterlijn; aan de zuidzijde het Westerpark en de woonwijk Meerzicht en aan de oostzijde door de Afrikaweg.

Het plan
Het voorontwerp bestemmingsplan bestaat uit een ruimtelijke visie en een vertaling in een juridische regeling. Het kent in principe geen uitvoeringsplicht, maar schept de ruimtelijk juridische mogelijkheden om het ruimtelijk beleid te kunnen verwezenlijken. Het is een voor een ieder juridisch bindende regeling.
Het betreffende plan kan worden gekarakteriseerd als een conserverend plan, het is gericht op behoud en verbetering van de bestaande situatie. Open plekken moeten zoveel mogelijk open blijven. Uitbreidingsmogelijkheden zijn beperkt, nieuwe bouwmogelijkheden in principe alleen bij enkele wijzigingslocaties.

Het plan bevat de volgende uitgangspunten: behoud en verbetering van de ruimtelijke structuur, behoud en versterking cultuurhistorische karakter Voorweg, Voorweg 'autoluwer' en maakt voorts kwaliteitsverbetering van inrichting en beheer mogelijk.

Er is ruimte voor de mogelijke ontwikkeling van een dubbelstation op de kruising van beide sprinterlijnen.
Het station wordt dan voor autoverkeer niet langer ontsloten via de Voorweg, maar via de Amerikaweg.
De woonfunctie in het plangebied kan worden versterkt. Een eerdere ruimtelijke optie om op de locatie van de Olympus, na sloop daarvan, een woontoren te kunnen bouwen is vervallen. Het gebied rond de Hofstede Meerzigt wordt aangewezen tot beschermd stadsgezicht. Ter hoogte van de Heuvelweg wordt voorgesteld de Voorweg af te sluiten voor autoverkeer en te versmallen tot fietspad. Mogelijke voorbeelden van kwaliteitsverbetering inrichting en beheer zijn o.a. het maken van doorsteekjes voor wandelingen en de herinrichting van de zones langs het Sprintertracé.



Gemeente Zoetermeer © May 2001

Last update: 4 May 2001 (16:39)