European Union

Belarus : fate of Yury Zakharenko Press Release: Brussels (07-05-2001) - Press: 173 - Nr: 8445/01


Brussel,
7 mei 2001

8445/01 (Presse 173)

P. 92/01

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie

over het lot van Joeri Zacharenko

De voormalige Wit-Russische minister van Binnenlandse Zaken Joeri Zacharenko is 2 jaar geleden op 7 mei spoorloos verdwenen in Minsk. Zacharenko was minister van Binnenlandse Zaken van 1994 tot 1996. Vervolgens sloot hij zich aan bij de oppositie en werd een bekend tegenstander van het huidige regime. De EU wenst heden de aandacht te vestigen op dit tragische voorval en ook op het lot van andere Wit-Russische burgers die tijdens de voorbije jaren zijn verdwenen.

Officieel onderzoek heeft tot dusver geen zichtbare resultaten opgeleverd. De EU doet dan ook een oproep aan de Wit-Russische regering om opheldering te verschaffen aangaande het lot van Zacharenko, het voormalige hoofd van het verkiezingscomité Viktor Gonchar, de zakenman Anatoly Krasovsky en de fotograaf Dmitry Zavadsky.

De met de Europese Unie geassocieerde landen van Midden- en Oost-Europa, de geassocieerde landen Cyprus, Malta en Turkije, alsmede de EVA-landen die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.