Ministerie van Defensie



Nieuwsberichten


Defensie bergt Britse bommenwerper

07-05-2001

Vandaag is in de Limburgse gemeente Maasbree een begin gemaakt met de berging van het wrak van een Engelse Lancaster-bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog. Het toestel werd op 9 januari 1943 neergeschoten door een Duits vliegtuig. Hierbij kwamen zes van de zeven bemanningsleden van de Lancaster om het leven, de zevende wist zich met zijn parachute te redden en werd door de Duitsers gevangen genomen. Naar verwachting duurt het twee tot drie weken voor het wrak in Maasbree is geborgen.

De Lancaster maakte deel uit van het 97ste squadron van de Engelse luchtmacht in Bourne, Cambridgeshire. Het toestel was ongeveer twee uur in de lucht toen het werd neergeschoten. De Bergingsdienst van de luchtmacht vermoedt dat de bommenlast van één bom van vierduizend pond en enkele honderden brandbommen van vier pond, nog in het wrak aanwezig is.

De berging van het wrak wordt uitgevoerd door de Bergingsdienst van de luchtmacht in samenwerking met de Explosieven Opruimingsdienst van de luchtmacht, de Bergings- en Identificatie Dienst van de landmacht, de Stralings Beschermingsdienst van Defensie en de gemeente Maasbree.