Carros

3VO: Voorrangsregel leidt tot verwarring

(07 mei 2001)

bronNieuwslink
De nieuwe regel over voorrang van rechts voor fietsers leidt tot verwarring. Dat stelt de verkeersveiligheidsorganisatie 3VO maandag. De organisatie leidt dat af uit telefoontjes van weggebruikers. Volgens 3VO-woordvoerder B. Woudenberg is er behoefte aan een nadere toelichting op de wet. Hij wijst erop dat gemeenten de regel verschillend toepassen.

De zegsman stelt echter ook dat de 'smurfenregel' niet als onveilig wordt ondervonden. Fietsers en andere trage weggebruikers, zoals ruiters en rolstoelgebruikers, hebben per 1 mei op gelijkwaardige wegen voorrang van rechts. Voor die datum moesten twee op de tien kruispunten in Nederland worden aangepast om gevaarlijke verkeerssituaties te voorkomen, aldus Woudenberg.

In Amsterdam werd een aantal straten langs de grachten door de gemeente gebombardeerd tot uitritten. In andere gemeenten zijn straten zonder overleg ineens veranderd in voorrangswegen. Dit leidde bij veel verkeersdeelnemers tot verwarring, aldus 3VO. Volgens Woudenberg geven de vijfhonderd Nederlandse gemeenten vaak terecht hun eigen interpretatie aan nieuwe verkeersregels. 3VO vindt dat er meer ruimte moet zijn voor lokale uitzonderingen bij gevaarlijke situaties. Veel wegen zijn bijvoorbeeld niet geschikt voor de brommer-op-de-weg-regel, waarbij de brommer niet meer op het fietspad mag, maar op de weg moet. "Voorwaarde is wel dat de voorlichting naar de weggebruikers goed is", aldus Woudenberg.