Provincie Friesland

Persberichten

Wijzigingen Richtlijnen ter voorkoming van Mkz-Besmetting

Het Breed Bestuurlijk Overleg heeft op basis van de actuele situatie de gedragslijn gewijzigd vastgesteld. Voor de gedragslijn geldt de belangrijke aanname dat er geen sprake mag zijn van nieuwe ernstige verdenkingen of besmettingen met mond- en klauwzeer.

Evenementen c.a.
Binnen het bijzonder toezichtsgebied Ee
Ten aanzien van evenementen die geheel of gedeeltelijk binnen het bijzonder toezichtsgebied worden gehouden wordt geadviseerd om deze evenementen op te schorten of af te gelasten.

Buiten het bijzonder toezichtsgebied Ee
Ten aanzien van evenementen buiten het bijzonder toezichtsgebied worden onderstaande adviezen gegeven. In zijn algemeenheid geldt daarbij dat de intensiteit van agrarische activiteiten rond de locatie van een evenement en de ter plekke of in de nabijheid geldende beperkingen in verband met MKZ zwaar dienen te wegen bij de beslissing over het al dan niet laten doorgaan van een evenement.

Aan organisatoren

- Geen evenementen organiseren in het landelijk gebied ( op weilanden e.d.);

- Evenementen in de stedelijke bebouwing kunnen wel, maar dienen zich zoveel mogelijk te richten op de bevolking van de eigen gemeente;
- Activiteiten warbij dieren zijn betrokken van bedrijven met MKZ-gevoelige dieren zijn uit den boze;

- Gebruik van landbouwmateriaal in bijvoorbeeld optochten is ongewenst.

Aan deelnemers

- Neem bij voorkeur alleen deel aan evenementen in de eigen gemeente;
- Bewoners van bedrijven met evenhoevigen kunnen aan evenementen in de eigen gemeente deelnemen, maar dienen daarbij voorzorgsmaatregelen te nemen, waar onder schone kleren en schoeisel, de wielkasten en wielen van voertuigen reinigen en ontsmetten e.d.

Recreatievaart
Geadviseerd wordt om niet af te meren aan landerijen van veehouders of stroken weilanden grenzende aan die landerijen. Bij voorkeur afmeren binnen bebouwde kommen, in jachthavens en aan (Marrekrite) steigers, bermen langs verharde wegen en eilanden in de meren.

Afsluiten van wegen/paden
Binnen en buiten het bijzonder toezichtsgebied Ee Voor wegen/paden in natuurterreinen binnen het bijzonder toezichtsgebied geldt het dringende advies om deze af te sluiten. Voor overige wegen en paden geldt als richtlijn dat afsluiting plaatsvindt voor zover deze wegen/paden door landerijen c.a. lopen en een uitdrukkelijke fysieke afscheiding ontbreekt. Leidraad is dat contact tussen mens en mkz-gevoelige dieren en hun producten (mest) wordt voorkomen.

Caravans
Het ophalen van caravans vanaf bedrijven waar evenhoevigen worden gehouden is toegestaan, mits de eigenaar/medewerker van het bedrijf de caravan met eigen transportmiddelen (dus niet het voertuig van de caravaneigenaar) naar de openbare weg brengt. Bij het vertrek dient er voldoende ontsmet te worden.

Breed Bestuurlijk Overleg
Het Breed Bestuurlijk Overleg heeft als doel het optimaal afstemmen van de verschillende bevoegdheden en verantwoordelijkheden om de verspreiding van MKZ in Fryslân tegen te gaan. In het bestuurlijk overleg hebben zitting: LNV (voorzitter), RVV, NLTO, de Friese gemeenten in Noordoost Fryslân, de Groningse gemeente De Marne, Wetterskip Fryslân, provincie Fryslân, openbaar ministerie, politie en brandweer.

Nummer: 070
Datum: 7 mei 2001