Gemeente Tilburg

07-05-2001

Einde aan onduidelijkheid Den Herdgang

Den Herdgang in beheer van Wonen Midden-Brabant

De gemeente Tilburg heeft samen met Wonen Midden-Brabant, het projectbureau van VROM en het College van Zorgverzekeringen (CVZ) besloten het verzorgingshuis Den Herdgang én de 116 in- en aanleunappartementen in beheer van Wonen Midden-Brabant te geven. Dit zal per 1 juli a.s. ingaan. Den Herdgang blijft de zorg verlenen. Voor de bewoners van de in- en aanleunappartementen betekent dit dat ze vanaf 1 juli van Wonen Midden-Brabant huren. Vanaf dan gaat de huurprijs van de meeste woningen omlaag, alle woningen zullen binnen de huursubsidiegrens vallen. Dat betekent dat met name de inleunwoningen en een deel van de 2-kamer aanleunappartementen zullen in huurprijs omlaag gaan. Voor de bewoners van het onderdeel verzorgingstehuis verandert niets.

Vanwege o.a. de zogenoemde klimleningen (subsidie- en financieringssystematiek van VROM van begin jaren '80) zijn financiële problemen ontstaan bij veel NWI's. Het Ministerie van VROM heeft in oktober een bruterings- en saneringsoperatie opgestart voor de NWI's (niet winstbeogende instellingen). Deze operatie, die ook Den Herdgang betrof, heeft als doel de financiële problemen van NWI's structureel op te lossen via afkoopsubsidies en overdracht van het onroerend goed aan een corporatie.. VROM is bereid hier aan mee te betalen, mits lokale partijen ook bijdragen. Den Herdgang heeft WMB gevraagd het bezit over te nemen. WMB wilde voldoen aan dit verzoek, omdat ouderen voor haar een belangrijke doelgroep is. Bovendien bezit WMB een senioren-complex in de buurt (de Kedentsche Hoek), de bewoners hiervan kunnen dan ook gebruik maken van de zorg van Den Herdgang.

Het totale tekort bedraagt ongeveer f 7,9 miljoen. WMB zal f 3 miljoen gulden bijdragen, de gemeente f 917.000,- en het Ministerie van VROM het overige deel.

Op 14 mei 2001 zal het voorstel worden behandeld in de raadscommissie OCZ en VoMil.