HITT

PERSBERICHT

Apeldoorn, 7 mei 2001

HITT verkoopt geluidsmeetsysteem activiteiten aan Lochard, Australië

HITT N.V. heeft vandaag een intentieverklaring getekend met Lochard Pty. Ltd. in Australië over een strategische samenwerking tussen HITT en Lochard. De overeenkomst betreft de voorgenomen verkoop van de activiteiten van HITT Special Products B.V. te Hillegom op het gebied van geluidsmeetsystemen op en rond luchthavens aan Lochard alsmede wederzijdse commerciële ondersteuning en samenwerking.

Lochard is wereldleider in de markt van Airport Noise Management systemen. HITT Special Products B.V. (HSP) neemt op de Europese markt voor deze systemen een vooraanstaande positie in.
De Europese markt voor deze systemen is relatief klein, maar zal naar verwachting de komende jaren sterk groeien. HITT, dat streeft naar leidende posities in wereldwijde nichemarkten, is van mening dat het zelfstandig onvoldoende kritische massa heeft om in de versnipperde Europese markt voldoende van de verwachte groei te kunnen profiteren. Tot dusver was de activiteit verliesgevend.
HITT en Lochard menen dat het samenbrengen van hun activiteiten op dit gebied in alle opzichten tot een versterking op de Europese markt zal leiden. De combinatie van de twee ondernemingen geeft de noodzakelijke commerciële kracht en technologische inventiviteit die nodig is om de gewenste leidende rol in deze nichemarkt te bereiken. HITT zal, middels de verkoop van deze activiteiten aan Lochard, zowel een hoogwaardige productlijn inbrengen, alsmede de competentie voor het uitvoeren van projecten en het verlenen van gespecialiseerde nazorg en onderhoud in de Europese markt. Lochard heeft wereldwijd systemen geïnstalleerd op meer dan 85 luchthavens. HSP heeft systemen geleverd op 6 Europese luchthavens. Het samenbrengen van de activiteiten zal leiden tot een marktpartij met een gunstiger en completer aanbod van producten, en een kwalitatieve versterking van de performance en service.
De overeenkomst betreft tevens een samenwerking op commercieel gebied. In deze samenwerking zal voordeel worden behaald uit de wederzijds complementaire netwerken gericht op luchthavens en luchtverkeer. HITT en Lochard hebben na deze transactie geen concurrerende activiteiten. Met geluidsmeetsystemen is het mogelijk nauwkeurig te bepalen hoeveel en op welke plaats geluid is veroorzaakt door vliegtuigen. Door de koppeling met radarinformatie is het tevens mogelijk zichtbaar te maken of het vliegtuig het juiste vluchtpad heeft afgelegd of daarvan is afgeweken en daardoor meer dan berekende geluidsoverlast heeft veroorzaakt. Klachten van omwonenden worden in hetzelfde systeem gedocumenteerd waardoor later uitgebreide analyse mogelijk is uit welk gebied klachten zijn genoteerd, van welk vliegtuig dat afkomstig was en of dit onvermijdelijk was of dat het vliegtuig van zijn baan was afgeweken. Luchthavenautoriteiten krijgen hiermee een krachtig meetmiddel waarmee beleid ontwikkeld kan worden voor terugdringing van overlast door groeiend luchtverkeer. Profiel HITT
HITT is een leidende speler in de wereldwijde nichemarkt voor verkeersbegeleiding- en aanverwante navigatiesystemen. HITT beweegt zich daarmee op het grensvlak van oude en nieuwe economie: de toepassing van de door HITT ontwikkelde technologie leidt tot grote besparingen in infrastructuur, veiligheid en logistiek.
De kernactiviteit van HITT is het ontwikkelen van software gedomineerde systemen die worden toegepast voor de beheersing en begeleiding van de lucht- en scheepvaart en offshore activiteiten. Op dit gebied heeft de onderneming een technologie ontwikkeld waarmee vliegtuigen en schepen individueel, en met een hoge mate van betrouwbaarheid, kunnen worden geïdentificeerd en begeleid. Ook is technologie ontwikkeld die zeer nauwkeurig en real time cartografische informatie verzamelt en verwerkt zodat navigatie veilig, efficiënt en betrouwbaar kan plaatsvinden, en waarmee de uitvoering van offshore werk gestuurd en begeleid kan worden. De kernmarkten waarop HITT zich concentreert zijn: 'Air Traffic Control' gericht op de beheersing van het luchtverkeer op de landingsbanen, taxibanen en platforms van de luchthavens; 'Vessel Traffic Management' waarmee de onderneming zich toelegt op verkeer en informatiesystemen in havens en kustwateren, en op rivieren, kanalen en binnenwateren; 'Navigatiesystemen' met focus op beloodsing en aanlanding, maar ook op real-time (bodem) cartografie in havens, rivieren en offshore.
HITT werkt veelal op projectbasis. Als projectverantwoordelijke levert HITT de benodigde systeemelementen zoals sensoren, communicatieapparatuur en computers. Na de installatie voorziet HITT in het onderhoud van de systemen.
HITT behaalde in 2000 een omzet van EUR 20,2 miljoen (1999: EUR 14,7 miljoen) en een nettowinst van EUR 1,9 miljoen (1999: EUR 0,3 miljoen). Het aantal werknemers ultimo 2000 bedroeg 108. Sinds 4 juni 1998 is HITT genoteerd aan de Euro.NM van Euronext Amsterdam NV. / / / / /
Voor nadere informatie:
De heer ir J.H.M. van Asperen, financieel directeur t: +31 (55) 543 25 24
f: +31 (55) 543 25 95
e: investor.relations@hitt.nl