Centraal Planbureau

CENTRAAL PLANBUREAU

Onderwerp: persbericht
Nummer:13
Datum: 7 mei 2001
Inlichtingen bij: Joeri Gorter (tel: 070-3383382), Ruud de Mooij (tel: 070-3383364), of bij Dick Morks (tel: 070-3383410).

Europese belastingoorlog blijft uit.

In een integrerend Europa wordt het voor de lidstaten steeds aantrekkelijker de belastingdruk op ondernemingen te verlagen. Op deze manier zou nieuwe bedrijvigheid aangetrokken kunnen worden. Toch blijft een Europese belastingoorlog uit: de belastingdruk is de afgelopen tien jaar vrijwel gelijk gebleven. Een mogelijke verklaring is dat ondernemingen minder mobiel zijn dan soms wordt aangenomen.

Dit concluderen Joeri Gorter en Ruud de Mooij van het Centraal Planbureau in de Speciale Publicatie Capital income taxation in Europe: trends and trade offs.

Wel hebben veel lidstaten hun nominale (of statutaire) tarieven van de vennootschapsbelasting verlaagd. Ook in Nederland wordt voor een verlaging gepleit. De studie laat zien dat deze tarieven vooral invloed hebben op de plaats waar de winst van multinationale ondernemingen neerslaat. Een lager tarief in Nederland betekent dus dat een groter deel van de winsten in de boeken van Nederlandse dochters terecht komt. Dit voorkomt uitholling van de Nederlandse belastinggrondslag. De keerzijde van de medaille is dat aandeelhouders, die doorgaans relatief rijk zijn, bij een lager nominaal tarief van de vennootschapsbelasting effectief minder belasting betalen. Er is dus sprake van een klassieke uitruil tussen economische doelmatigheid en belasting naar draagkracht.

Om deze uitruil te doorbreken zou Nederland actief de belastinggrondslag kunnen verbreden, bijvoorbeeld door het schrappen van versnelde afschrijvingsmethoden of investeringssubsidies. Deze vorm van grondslagverbreding onderscheidt zich van de hierboven beschreven extra boekwinsten, doordat zij de belastingdruk op peil houdt en dus een tegenwicht voor de tariefverlaging vormt. Nederland zou hiermee niet uit de pas lopen: de meeste lidstaten die hun tarief hebben verlaagd, hebben tegelijkertijd hun grondslag verbreed. Er zijn echter grenzen aan het oprekken van de grondslag. Zodra die grenzen worden bereikt is Europese coördinatie nodig om belasting naar draagkracht te garanderen. Dit hoeft zeker geen uniform Europees belastingsysteem te betekenen: belastingcoördinatie en diversiteit in belastingstelsels sluiten elkaar niet uit.

De Speciale Publicatie, Capital income taxation in Europe: trends and trade offs, ISBN 90 5833 064 8, is te bestellen bij:

Sdu Servicecentrum Uitgeverijen
Postbus 20014
2500 EA Den Haag
Tel: 070 - 378 98 80
Fax: 070 - 378 97 83

Prijs: NLG 69,50

Tevens is de volledige publicatie (gratis) beschikbaar als PDF-file.

| Top | Home | Search | Sitemap |