Centraal Bureau voor de Statistiek

CBS

CBS: Omzet industrie in eerste kwartaal gestegen

De omzet van de Nederlandse industrie is in het eerste kwartaal van 2001 met 5 procent gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar. De industriële export is met 7 procent toegenomen, de binnenlandse verkopen met 3 procent. Nagenoeg alle branches binnen de industrie hebben meer omzet geboekt. De totale omzetgroei is volgens het CBS grotendeels toe te schrijven aan de ruim 6 procent hogere afzetprijzen. Overigens telt het eerste kwartaal dit jaar wel een werkdag minder dan verleden jaar, wat een negatief effect heeft van 2 procentpunt.

Iets meer omzet in maart 2001
In maart 2001 is de industriële omzet 1 procent hoger dan in maart vorig jaar. De industriële export is met 2 procent gestegen, terwijl de binnenlandse verkopen gelijk zijn gebleven. Wel telt maart dit jaar een werkdag minder dan in 2000. Volgens voorlopige berekeningen van het CBS bedraagt de negatieve invloed hiervan ruim 3 procentpunt. Het positieve effect van de ruim 5 procent hogere afzetprijzen is echter groter.

Omzet aardolie-industrie en slachterijen lager
In maart 2001 is de omzet van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofverwerkende industrie gedaald ten opzichte van maart vorig jaar. Met name de aardolie-industrie is hier debet aan. Onderhoudswerkzaamheden bij enkele grote raffinaderijen hebben geleid tot een fors lagere omzet van de aardolie-industrie. Binnen de voedings- en genotmiddelenindustrie laten de slachterijen een sterke terugloop van de omzet zien. Met name de buitenlandse verkopen zijn flink gedaald. Dit valt te verklaren uit het vervoers- en exportverbod als gevolg van de mond- en klauwzeercrisis.

Technische toelichting
De omzetontwikkeling is gebaseerd op gegevens van bedrijven met twintig en meer werknemers die zowel in de verslagperiode van het lopende jaar als in de overeenkomstige periode van het voorafgaande jaar in waarneming zijn geweest. De omzet is exclusief BTW. De gegevens hebben een voorlopig karakter. In 2001 tellen zowel maart als ook het eerste kwartaal één werkdag minder dan in 2000. Het CBS gaat in de loop van 2001 voor de omzetontwikkeling van de industrie ook werkdag- en seizoensgecorrigeerde cijfers berekenen. Uit voorlopige berekeningen blijkt dat de negatieve invloed van de werkdag minder in maart 2001 ruim 3 procentpunt en voor het eerste kwartaal 2 procentpunt bedraagt. Cijfers van voorafgaande maanden kun-nen zijn aangepast op grond van de meest recente gegevens. Tenzij anders vermeld, hebben de ontwikkelingen betrekking op dezelfde periode van het jaar daarvoor.