Perskamer

Omzet TNO volgens verwachting gestegen

TNO

7 mei 2001

De geconsolideerde omzet van TNO is in 2000 met bijna 9% gestegen tot EUR 479,5 mln. Deze omzet van TNO omvat de basis- en doelfinanciering van de overheid en de omzet van TNO in de markt, inclusief die van de groepsmaatschappijen (deelnemingen). De geconsolideerde marktomzet bedroeg in 2000 EUR 325,3 mln (1999: EUR 295,9 mln). De omzetstijging komt overeen met de doelstellingen voor 2000 uit het strategisch plan, de "Agenda voor TNO 1999-2002". TNO ziet dit als maatstaf voor zijn impact in de maatschappij en dus van het effect dat de organisatie met de beschikbare overheidsfinanciering sorteert.

Het resultaat voor winstuitkering is gedaald van EUR 7,8 mln naar EUR 7,3 mln. Dit resultaat is overigens positief beïnvloed door besparingen en eenmalige baten. Het bedrijfsresultaat van de instituten van TNO is gedaald van EUR 8,4 mln in 1999 naar EUR 2,0 mln. Als belangrijkste reden daarvoor noemt de Raad van Bestuur verhuis- en reorganisatiekosten.

Naar aanleiding hiervan wordt in 2001 extra aandacht gegeven aan de interne bedrijfsvoering, kostenbeheersing, verhoging van de efficiency en het discontinueren van onrendabele activiteiten. Als gevolg van het resultaat over 2000 is geen winstuitkering aan het personeel uitbetaald. Het aantal medewerkers bleef ongeveer gelijk aan dat van vorig jaar: 5180. Op de gezaghebbende Top 20 van KPMG/Universum steeg TNO in 2000 van de 17e naar de 7e plaats van meest aantrekkelijke eerste werkgevers.

Groei
Van de kerngebieden, waarop TNO zijn inspanningen concentreert, hebben vooral Voeding en voedingsmiddelen, Arbeid en arbeidsomstandigheden, Productontwikkeling en nieuwe productietechnieken, Elektronische en fysische systemen zich goed ontwikkeld. Een kerngebied in opkomst is Maatschappelijke veiligheid. Sinds 1997 loopt de doelfinanciering van het ministerie van Economische Zaken via zogenoemde cofinanciering met het bedrijfsleven, waarin bedrijven en TNO samen werkelijk vernieuwende innovaties ontwikkelen. Na een aanloopperiode is de regeling uitgegroeid tot een groot succes. De totale omvang bedroeg in 2000 EUR 25,5 mln.

Opvallend is ook dat de commercialisering van kennis binnen TNO een steeds belangrijker deel van de omzet voor haar rekening neemt. Deze commerciële toepassing van kennis is voor een belangrijk deel in een aantal deelnemingen ondergebracht. De omzet van deze deelnemingen steeg met meer dan EUR 15 mln tot EUR 36,2 mln en vormt nu meer dan 12 % van de geconsolideerde marktomzet. Een ander facet van succesvolle kenniscommercialisering is het groeiende pakket aan patenten en octrooien dat in bezit is van TNO. Dat aantal steeg in 2000 met 120 tot 671.

Halverwege 2000 heeft TNO Holland Metrology (o.a. NMi) overgenomen van het ministerie van Economische Zaken. TNO verwacht veel van de synergie met Holland Metrology; het betekent volgens TNO een nuttige vermindering van de verbrokkeling van de kennisinfrastructuur.

Trends
Het belang van kennis is groeiend. Mede daarom beoordeelt TNO in het algemeen haar vooruitzichten als goed. Daarnaast noteert de Raad van Bestuur van TNO in het jaarverslag de volgende aspecten: * de samenwerking met universiteiten, technologische topinstituten en andere onderzoeksinstellingen is geïntensiveerd . Zo is het aantal kenniscentra (samenwerkingsverbanden tussen TNO en universiteiten) in 2000 met 4 gegroeid tot 24. In deze kenniscentra met 10 Nederlandse universiteiten wordt in een gezamenlijke groep een verbinding gelegd tussen het fundamenteel onderzoek van de universiteiten en de praktijk gerichte oplossingen van TNO;
* de samenleving heeft steeds meer behoefte aan zogenoemde "trusted third parties" zoals TNO, die onafhankelijk van overheden en bedrijven wetenschappelijke uitspraken kunnen doen op gebieden waar het vertrouwen van burgers aan de orde is, zoals voedselveiligheid, explosie- en brandgevaar en maatschappelijke veiligheid.

Het jaarverslag 2000 van TNO is op aanvraag (telefoon 015 269 49 79) verkrijgbaar of te lezen op:
http://www.tno.nl/wie_we_zijn/jaarverslag_2000

Meer informatie:
TNO

Contactpersoon:
Persvoorlichting

Maarten Lörtzer
Telefoon 015 269 49 75

June Vasconcellos

Telefoon 015 269 49 05

Fax 015 262 73 35
E-mail pressinfo@tno.nl

Postbus 6050
2600 JA, Delft